Heggeodden

Heggeodden

Sted: Heggedal, Asker kommune

Prosjekttype: Leilighetsbygg

BRA: 8.500 kvm

Byggherre, hovedentreprenør
og LARK:
JM Norge

Prosjektkostnad eks mva: Ca 200 millioner kroner (uten tomtekostnad)

Arkitekt: 4b Arkitekter

Rådgivere: RIVVS: Moe Polyplan - RI Ventilasjon: EM Teknikk / Oras Kongsberg / K. H. Myrland - RIBR: Norconsult - RIVA: Stener Sørensen - RI varme og sanitær: Lars Myhre Østfold / Østfold Rør - RIB: ÅF - RIE: Akershus Elektro / Hurum CAD Centre

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Isachsen Entreprenør / Ingeniørservice Øst - Balkonger: Aakon - Landskapsgartner: Lindhaugen - Deltabjelker: Peikko Norge - Rekkverk: Weland - Utfyllingsvegger: Flens Byggelement - Inngangsdører og glasspartier: Noraktor - Hulldekker: Roar Jørgensen - Heis: Kone - Trapper: Forssell-trappan - Lås og beslag: TrioVing - Kjøkken: Marbodal - Tak: Icopal Tak - Murarbeider: Fjeldheim & Knudsen - Leverandør tegl: Wienerberger - Dekker og vegger: Färdig Betong - Innglassing balkonger: Windoor - Rekkverk: Weland - Flislegger: Murmester Stryken og Gudbrandsen - Malerarbeider: Malerservice - Elektro: Elektroforum - Oppmåling: Asker Oppmåling - Branntetting: Firesafe

Etter nærmest å ha ligget i dvale i mange tiår er Heggedal omsider i ferd med å våkne. Flere store byggeprosjekter er i startgropa. Aller først ute er JM Norge med lavblokker på en odde ved Gjellumvannet.

Asker-bygda lengst sør mot Buskerud har lenge vært i en slags bakevje, der utviklingsideene har kommet og gått. Men nå er mange konkrete planer vedtatt, og sentrum vil gjennomgå store endringer. Asker kommune anslår at de neste fem til ti år vil Heggedal få nye boliger, kontorer og forretningsbebyg-
gelse på totalt 60.000 kvm.

15.000 kvm av disse, hvorav 8.500 boligareal, er JM Norge i et egenutviklet prosjekt allerede i ferd med å etablere på den flotteste tomta i Heggedal. Den ligger på en naturlig odde mellom Vollenveien og langs Gjellumvannet. Seks frittliggende blokker fra tre til fem etasjer vil inneholde totalt 107 leiligheter, ti små butikklokaler og med et felles parkeringsanlegg under. Det første byggetrinnet med 45 leiligheter fordelt på tre blokker, ble overtatt av boligkjøperne i slutten av august i år.

Miljøgate kommer
Samtidig pågår nå trinn 2 med 62 leiligheter for fullt; to blokker langs Heggedalsveien med næringsarealene på plan 1, og en noe mindre blokk langs vannkanten i tomtas nordøstre hjørne. Disse tre siste byggene vil være ferdige til innflytning rundt årsskiftet 2013/2014.

Også veisystemet i Heggedal blir helt nytt; blant annet skal veien foran Heggeodden opparbeides som en 200 meter lang miljøgate med trær og beplantning, noe som vil være et klart pluss for næringsarealene i første etasje i de to blokkene som ligger her.

Hus revet – og flyttet
Odden ved Gjellumvannet er på åtte mål og ervervet av JM Norge fra fire grunneiere. Tre eksisterende hus ble revet, ett er beholdt på utsiden av tomta, mens et nyere hus ble løftet opp og flyttet flere hundre meter i nabolaget.

– Vi har holdt på med Heggeodden mer eller mindre siden 2007. Kontrakten med grunneierne ble undertegnet på slutten av det året. En ambisiøs reguleringsplan gikk gjennom i 2010, dette var startskuddet på stedsutviklingen for Heggedal, sier prosjektsjef i JM Norge, Peter Linnerud. 

«Uvant» marked
Av de 107 leilighetene er det nå kun et fåtall som ennå ikke er solgt. Som det første større boligprosjektet i bygda på mange år, var prisfastsettelsen nødvendigvis ikke opplagt.

– Utfordringene er ikke i første rekke å bygge gode boliger, det har vi gjort i JM Norge i mange tiår.  Salget, derimot, er alltid spennende. Dette er verken et Oslo-, et Bærum- eller et Askermarked, så vi kunne ikke legge de nivåene til grunn ved prisfastsettelsen her. Et svært sen-tralt poeng er avstanden til Asker eller til Oslo. Jernbanestasjonen ligger fire minutter unna, da er man i Oslo på en halvtime. Vi annonserte bredt, og har i tillegg til de som har en naturlig relasjon til Heggedal, også fått mange innflyttere fra kommunene rundt oss, sier Linnerud.

Sol og utsikt
– Dette er en flott tomt med gode utsiktsmuligheter. Reguleringsplanen var ganske detaljert og la føringer på høyder, volum og byggelinjer. Utfordringen er at solen kommer fra motsatt side av utsikten, som for mange av leilighetene ligger vendt mot nord. Det kan jo ha både fordeler og ulemper, men vi har forsøkt å legge bygningene slik at flesteparten av leilighetene får optimale forhold, forklarer Jack Sæterdal i 4b Arkitekter.

I det første byggetrinnet er det to leilighetstyper, med størrelser på 75 kvm eller 89 kvm, i tillegg til toppleiligheter i hvert bygg. Et arkitektonisk grep har vært å gi flere av leilighetene hjørnebalkonger for å sikre optimale solforhold fra sør og vest. I trinn 2 er størrelsene og romløsningene mer varierte, med noen få leiligheter fra 35 kvm og opp til 110 kvm. Enkelt av toppleilighetene er på 136 kvm, i tillegg til terrasser på 27 kvm.

Råbygget er produsert med plattendekkelementer, skallvegger og prefabrikkerte yttervegger.

– Blokkene er lagt i yttergrensen av tomta, med fellesområdene inn mot midten. Innkjørsel til parkeringsanlegget er fra den fremtidige miljøgata. Fra samme side blir det også en innkjørsel med nødvendig nyttetrafikk, sier Sæterdal.

Alle de seks blokkene vil få tegl som hovedmateriale i utformingen av fasadene. Reguleringsbestemmelsene tilsa et lyst uttrykk. Det ble gjort et kvalitativt valg ved å velge to teglvarianter: Bratsberg hvit marmor og grå skifer.

– Det mørkere teglvalget i underetasjen er for å bryte ned virkningen av fire etasjer, og la bygningene med det fremstå med et mer redusert volum, sier Sæterdal.

Den idylliske tomta ligger langs Gjellumvannet, som har et viktig biologisk mangfold med et rikt fugleliv. Skitthegga er et lite, men viktig elvedrag og sildrer forbi i vest og bidrar i den overordnede grønnstrukturen i området.

– Tidligere var denne odden i private hender, og med det stengt for publikum. Nå vil det bli allmenn tilgjengelighet i ytterkant av tomta og langs vannet. Vi bygger nå en tursti rundt odden og med en liten bade-/fiskebrygge ute på neset. Det er en kostnad vi påtar oss som et bidrag til felleskapet i et nytt Heggedal sentrum, sier Linnerud.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter