Åse Brygge i Ålesund

Åse Brygge i Ålesund

Sted: Åse, Ålesund

Prosjekttype: Selveierleiligheter
(sameie på fellesområder)

BTA: 7 011 kvm

Prosjektkostnad ekskl mva:
120 millioner kroner

Byggherre: Åse Brygge

Totalentreprenør ARK og RIB: Olset

Byggherreombud:
Byggeledelse Norge

Rådgivere: RIE: Brattvåg Elektro - RIV: Norconsult - RIV Ventilasjon: Nordvest Miljø

Leverandører/underentreprenører: Riving: AF Decom - Plasstøpt betong og stål: Ålesund Bygg - Betong-
element: Spenncon - Grunnarbeid: Blindheim Maskin og Transport - Tømrerarbeid: Strømsheim Bygg - Vindu, vindusdører og glassfelt: H-produkter - Mur- og pussarbeid: Stave Mur - Rekkverk: Midthaug Møre - Beslag: Trio Beslag - Lås og beslag til dører: Låsservice Ålesund - Flis- og malerarbeider: Malermestrene Nielsen & Mele - Kjøkken og garderobe: Norema - Rørleggerarbeid: Rørlegger-
sentralen - Elektroarbeid: Brattvåg Elektro - Ventilasjonsarbeid: Nordvest Miljø - Heis: HK-Service

Det er ikke mulig å klage verken på standard eller beliggenhet på Åse Bygge i Ålesund, der prosjekterings-
firmaet Olset AS har vært total-
entreprenør for 33 nye selveier-
leiligheter.

Den første av tre blokker er allerede overtatt av byggherren. De to siste blokkene i prosjektet skal være klare ved utgangen av september.

Det er selveierleiligheter i prisklasse opp til 10 millioner kroner som er klar for innflytting i ukene som kommer. Det er tilgang til heis fra alle leilighetene og parkering i underetasjen for alle de tre blokkene. Det er lagt varmekabler i oppkjøringen fra garasjeanlegget mot Borgundvegen. Beliggenheten mellom Åse sjukehus og Ålesunds handelssentrum på Moa er attraktiv.

Leilighetene ligger helt nede ved sjøkanten. Om ikke fiskestanga kan brukes direkte fra balkongen, så er tilgangen til Borgundfjorden enkel. Flytebrygger med bølgedempere er allerede kommet på plass.

Tidkrevende prosjekt
Av de 33 leilighetene i de tre lavblokkene (3 og 4 etasjer) er alle unntatt 11 solgt. Noen har vært solgt veldig lenge, for dette har vært et tidkrevende prosjekt, innrømmer daglig leder Rolf Olset i Olset AS.

Kommunen var i utgangspunktet positiv til prosjektet. Til å begynne med så det ut til å passere greit gjennom. Men det kom innvendinger både mot byggehøyde og mot utnyttelsesgrad. Da prosjektet omsider var klart for anbudskonkurranse, ble det for dyrt. Det måtte tenkes nytt. Nye eiere kom inn og Olset AS, som fortsatt er eier, inntok rollen som totalentreprenør.

Til sammen har det tatt fem år fra oppstart av prosjektet til leilighetene nå står ferdig.

Rollen som totalentreprenør har Olset AS hatt i to tidligere prosjekt. Når Byggeindustrien spør hvorfor et rådgivende ingeniørfirma påtar seg rollen som totalentreprenør er Olsets svar:

– Hvorfor ikke!

– Vi kan regelverket. Det eneste vi gjør er å styre entreprisene. Noe mål er det ikke for oss å innta denne rollen, men vi gjør gjerne det samme på nytt, seier han.

10 millioner
Olset sier til Byggeindustrien at leilighetene er fra 70-150 kvm. BRA og har en gjennomsnittlig salgspris i overkant av 45.000 kroner per kvadratmeter.

Den største og mest påkostede av alle leilighetene er den dyreste som er solgt i Ålesund. Likevel: Det var toppleiligheten til 10 millioner kroner som ble solgt først.

For Olset er dette prosjektet likevel ikke blitt noen gullgruve.

– Nei, vi sitter ikke igjen med noen fortjeneste på Åse Brygge. Reguleringsarbeidet ble for tidkrevende. Etter hvert som tiden gikk ville det likevel ha blitt enda mindre gunstig å legge prosjektet bort, med alle investeringene vi hadde gjort, sier Olset.

Olset AS er selv inne på eiersiden i Åse Brygge AS med 30 prosent av aksjene. De øvrige 70 prosent eies av selskapet Binleru AS, også det med lokale eiere.

Trangt byggeområde
De tre lavblokkene er bygd med hulldekker i leilighetsskillene, over parkeringsområdet og i tak.

Mellom leilighetene er det bærevegger i betong. Forøvrig er det en kombinasjon av stål- og betongbjelker. Fasadene er i cemberit og behandlede STO-plater samt glass med aluminiumprofiler. I opphengsystemet for trapper og balkonger er det brukt et lyddempende system. Opphengsystemet for balkongene tar i tillegg sikte på å unngå lekkasjer. Dette er et område av landet der det kan blåse og regne ganske friskt.

Det er LED-belysning og pipe i noen leiligheter der en ønsker mulighet for vedfyring. I en leilighet er det også gasspeis mellom kjøkken og stue.

Anleggsleder Øystein Molnes forteller at det også er gjort en stor jobb med å opparbeide området med natursteinmurer.

Spesielt enkelt har anleggsområdet ikke vært, med sjøen på den ene sida, Borgunde vegen på den andre, en fabrikkbygning på den tredje og en enebolig på den fjerde. Det måtte leies plass for blant annet anleggsrigg på en av nabotomtene.

Ikke blokkpreg
Arkitekt Jan Gulbrandsen hos Olset sier til Byggeindustrien at det har vært viktig å utforme lavblokker uten markant blokkpreg. Han synes resultatet er blitt bra i så måte.

– Vi har brutt opp bygningsmassen både når det gjelder høyde og når det gjelder forskyvning i plan. I tillegg har vi lagt vekt på skjermede uterom, det vil si terrasser. Hovedfasadene er sydvendt og vestvendt. Alle skal ha gode solforhold, sier Gulbrandsen.

Hos Olset jobbes det nå i BIM. Gulbrandsen sier at det gir store fordeler for alle involverte, ikke minst i samarbeidet mellom ingeniører og arkitekter, men også for entreprenører og kunder.

Tekst og foto: Kjell Herskedal
Foto: Øystein Molnes og Kjell Herskedal


Flere prosjekter