Haukerød skole

Haukerød skole

Sted: Haukerød, Sandefjord

Byggherre: Sandefjord kommune.

BRA: 6.500 kvm

Totalentreprenør:
Buer Entreprenør AS

Kontraktssum eks mva:
120 millioner kroner

Arkitekt: L2 Arkitekter

LARK: Østengen & Bergo Landskapsarkitekter

Bygge/prosjektledelse: Rambøll

Rådgivere: RIB: ÅF / K2 Byggteknikk - RIV rør: Imtech Prosjekt Sandefjord - RIV vent: Ventilasjonsbygg - RIE: PEC Sandefjord.

Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Carl C. Fon - Betong: Norbetong - Radon-
sperre/taktekking: Byggpartner - Gulvstøp: Karl Lohne - Betongsliping: Betongforsegling - Betongelementer og bærende stål: Litana Norge - Tak: Lett-Tak Systemer - Brannisolering og -tetting: Bygg & Brannsikring Østlandet - Murarbeider: Murmester Tellefsen - Byggtapetserer, flis- og malerarbeider: Hoff Interiør og Håndverk - Foringer/listverk/gerikter: Norgestre - Systemvegger/nv. glassfelt: Bosvik - Vinduer: Norges-
vinduet Bjørlo - Tak- og røykluker: Bramo Glass og Klima - Emaljerte glassfelt: Glassmester Kai Dysthe - Tredører innv.: Jeld-Wen Norge - Ståldører: Ulefos Brug - Heisvegger/ ballnett: Titansport - Blokk- og foldevegger: Trysil Byggprodukter - Lås/beslag: KABA Møller Undall - Blikkenslager: Erling Freitag - Innv. trapper /rekkverk: Protrapp - Solavskjerming: Umbra Produkter - Sportsgulv: Gulv og Takteknikk - Systemhimling: Kjønnerød Montasje - Kjøkken: Carlsen Fritzøe Handel - Gymutstyr: Killingmo & Tønsberg - Riving: PeWe Entreprenør - Anleggs-
gartner: CCF/ Aakerholt, Steen og Lund

Den gamle og utdaterte barneskolen nord for Sandefjord sentrum måtte vike plass for at elever og ansatte skulle få sitt ønske oppfylt; en ny og moderne Haukerød skole.

Hovedbygningen hadde vært lærings-
arena for generasjoner av elever siden den sto ferdig i 1918. Selv om flere nyere volumer har vært lagt til med ulike mellomrom, lå verken bygningsstruktur eller arealutnyttelse til rette for nye læringsformer og moderne skoledrift.

Sandefjord kommune hadde vært gjennom vurderinger og analyser for å klarlegge restaurering kontra det å bygge nytt. Skolen var imidlertid slitt og i dårlig forfatning. Fordelene med å samle alt under ett tak og dermed kunne tilfredsstille både miljø- og energimål og krav til universell utforming var åpenbare.

Prosjektkonkurransen ble avgjort i 2010, og vunnet av L2 Arkitekter for nybyg-
get, og Østengen & Bergo Landskaps-
arkitekter for utomhusområdene.

To faser
Den totalt 6.500 kvm store skolen er oppført av Buer Entreprenør i en totalentreprise med en verdi på 120 millioner kroner. Kontrakten var delt i to faser. Rivning av de tre bygningene og oppføring av nybygg var fase 1. Mens fase 2 var rivning av murbygget i sommerferien, der undervisningen til dels hadde foregått i byggeperioden, og etablering av uteområdet og en p-plass for skolens ansatte i nord.

– Vi fikk kontrakten i desember 2011. Da var det bare å hive seg rundt – vi startet opp i januar 2012 med rivning av gamlebygget, gymsalen og i det såkalte 97-bygget, forteller prosjektleder i Buer Entreprenør, Nina Haugland.

– Vi var forberedt på utfordringene knyttet til rivning og bygging med en skole i full drift rundt oss. Ikke minst med trafikksikkerhet ved ut- og inntransport av materialer. Derfor innførte vi et regime med kjøreforbud noen timer hver morgen og ettermiddag. Sammen med øvrige HMS-tiltak fungerte dette veldig bra, uten tilløp til uønskede hendelser, poengterer Haugland.

Organiseringen
– Alle hovedfunksjoner i anlegget er kompakt organisert rundt skolens aula med et stort amfi. En tverrgående gate som forbinder hoved- og biinngang deler bygget. Gata har siktlinjer til byen og til skogen på baksiden. Lett tilgjengelig fra hovedinngangen ligger de offentlige funksjonene som spesialrom, bibliotek og administrasjon i første og i andre etasje. I andre og tredje etasje mot sydvest og nordvest ligger undervisningsrommene orientert mot de attraktive utearealene. Aktivitetsrom og gymsalen ligger i direkte forbindelse med aula på samme plan. Begge saler kan åpnes med skyvevegger mot aulaen, forklarer sivilarkitekt Katrin Häusler i L2 Arkitekter.

Torget i anlegget er aulaen. Det omkranses av ganger, trapper, heis og fellesrom. Amfiet har sitteplass til ca. 330 personer, men med løse stolrekker foran scene og ståplasser i galleriet, kan alle elever og ansatte samles der ved spesielle anledninger. Deler av skolens arealer er også tenkt brukt som en ressurs for lokale lag i det aktive kulturlivet i området.

Saltak
At Haukerød skole også skal fungere som et lokalt kulturhus, formuleres i et karakteristisk og tydelig uttrykk. L2 Arkitekter har latt den irregulære saltakformen være et særegent element, med variasjon i takhøyde og sprang i fasader som skalerer bygget i forhold til omgivelsene. Takkonstruksjonen med ulike høyder gir varierte romlige opplevelser i aula, gate og gymsal. Hovedmateriale i fasadene er rød tegl i kombinasjon og glassfelt med lakkerte aluminiumsprofiler.

Flott uteområde
Haukerød skole ligger trukket vekk litt fra den tidligere svært trafikkerte Raveien. Ved effektivt å komprimere bygningsvolumet og beholde mye av den eksisterende vegetasjonen, har L2 Arkitekter og Østengen & Bergo klart å ta vare på kvalitetene i utomhusområdet. Skoleområdet er en tumleplass for lek og læring, som også kobles inn mot friluftsområdene i nordvest og mot banen ved Runarhallen i nord.

Sandefjord kommune ville i utgangspunktet ha minst et Energimerke B-bygg, men prosjektet oppnådde Energimerke A.

– Vi var spesielt nøye med tetting og teiping. Underveis i prosessen, før vi begynte å lukke vegger, foretok vi stikkprøver og termofotografering. Vi fant noen svake punkter enkelte steder som vi utbedret før lukking, og har nå oppnådd et tetthetstall på 0,37 l/h, sier Haugland.

– Vi hadde nok gjerne sett at vi hadde hatt mer tid til planlegging. Men det er utrolig hva som går med riktig fokus og godt samarbeid. Anleggslederne våre, Morten Hagen og Torgeir Heggenes, må nevnes i den forbindelse, sammen med Sandefjord kommune og våre ue-er. Samarbeidet med Sandefjord kommune og våre samarbeidspartnere har vært udelt positivt gjennom hele prosjektet. Buer Entreprenør er en del av Backegruppen, og vi har et stort apparat i ryggen. Men vi jobber ofte lokalt med samarbeidspartnere i området, vi skal være godt synlige i lokalmiljøet, sier Haugland.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter