Virke vil ha bånn gass på samferdsel

Hovedorganisasjonen Virke er bekymret for produktivitetsveksten i Norge og oppfordrer den nye regjeringen til å satse knallhardt på samferdsel.

Arbeidsgiversammenslutningen presenterte mandag sine forventninger til den nye regjeringen på et konjunkturseminar. Virkes prognoser viser at det framdeles går bra i Norge, men at det er en betydelig risiko for svakere utvikling.

Europa avgjør
Mye er knyttet til situasjonen i Europa. En undersøkelse blant Virke-medlemmene viser at fire av ti mener at en konjunkturoppgang i Europa er nødvendig for å skape flere arbeidsplasser i Norge.

– Det er absolutt ikke slik at en borgerlig regjering kan slappe av. Nå skal de inn i knallharde regjeringsforhandlinger. Virke er opptatt av at det ikke blir norsk næringsliv som blir taperen etter at kabalen er lagt, sier administrerende direktør Vibeke Madsen i Virke.

Bånn gass
I et Norge preget av velstandsvekst, går produktiviteten ned. Virke ønsker at den nye borgerlige regjeringen skal prioritere samferdsel – eller gir «bånn gass» for lønnsomme prosjekter som skaper arbeidsplasser på kort sikt og effektivisering for næringslivet på lengre sikt.

Virke oppfordrer også regjeringen til å «modernisere arbeidsmiljøloven» ved å innføre mer fleksible arbeidstidsordninger og øke adgangen til midlertidige ansettelser.

Handlingsregel
Virke ønsker også en forenkling av lover og regler, fjerning av formuesskatt og arveavgift, og skattefradrag på rehabilitering og oppussing og tilbygg på 30.000 kroner.

– Vi trenger en handlingsregel for byråkratiet. Vi mener at man må rydde og kutte i dagens regler og innrapporteringskrav, og at man må vurdere belastningen for næringslivet før man innfører nye regler og krav, sier Vibeke Madsen.