Politidistrikter delt i synet på nye Politi-Norge

Landets 27 politidistrikter mener de bør bli langt færre, men er ikke enige om hvordan kartet i det nye Politi-Norge bør se ut.

Politidistriktene har denne uken levert sine synspunkter på de omfattende endringsforslagene i Røksund-utvalgets Politianalyse.

Utvalget foreslo å kutte antall politidistrikter til seks og redusere antall lensmannskontorer og små tjenestesteder fra dagens 354 til 210. Det ble også foreslått å fjerne en rekke sivile og forvaltningsmessige oppgaver fra politiet.

Bakteppet for den foreslåtte omorganiseringen er den skarpe kritikken politiet fikk etter terrorangrepene 22. juli.

Høringsrunden viser at samtlige distrikter støtter en kraftig barbering av antall distrikter og tjenestesteder. Men de spriker i synet på hvor mange distrikter som bør stå igjen. Et flertall av distriktene (15) mener utvalgets anbefalinger om kun seks fremtidige distrikter blir for få, og ønsker seg en mellommodell med mellom åtte og ti.

Mange uttrykker bekymring for at lange avstander og store geografiske områder vil gi en svekket beredskap og dårligere lokalkunnskap og at det blir for store avstander mellom ledelsen og de ansatte.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier han er glad for at flertallet støtter en betydelig reduksjon i antall politidistrikter. (©NTB)