Fallet i industriveksten dypere enn ventet

Veksten i den samlede produksjonen her i landet har avtatt mer enn ventet siden mai. Og bedriftene ser mørkere skyer i horisonten.

Riktignok melder bedrifter i hjemmemarkeds- og eksportindustrien om tiltakende vekst, men leverandørnæringen og tjenesteyting mot husholdningene opplever at fallet i produksjonsveksten er enda sterkere. Da er fasiten samlet sett svakere. Øvrige næringer forteller om en stabil utvikling, ifølge Norges Bank.

Det er 317 bedrifter som deltar i sentralbankens regionale nettverk som melder som svakere vekst og ikke minst mindre kapasitetsproblemer i alle sektorer. Kapasitetsutnyttingen er en indikator på ordretilfanget i bedriften. Når ordretilgangen er stor, vil bedriftene slite med kapasiteten. Når de ikke har kapasitetsproblemer, er det et tegn på at ordretilgangen er for lav.

Samlet synes tilbakemeldingene fra Regionalt nettverk å antyde en ytterligere nedkjøling i norsk næringsliv, og spesielt i den sterkeste driveren i norsk økonomi – oljerelatert leverandørindustri.

«Samlet ventet bedriftene fortsatt moderat vekst i produksjonen det neste halve året», skriver Norges Bank i sin oppsummering.