"Vepsebol" i Containerhus

Administrerende direktør Øyvind Skarholt i Byggevareindustrien har stukket hånden inn i litt av et vepsebol. Han har stilt spørsmål om kvaliteten på modulhus som importeres. Nå går mange mennesker i forsvar – og krigen er i gang. Før diskusjonen kommer helt på avveie, er det kanskje grunn til å roe litt ned.

Det er ikke tvil om at mye av det som importeres holder de krav som er satt, men etter alle oppslag vi har sett i pressen de siste årene – og etter alle henvendelser vi har fått, må det også være containerhus som ikke holder mål.

Selvsagt er det mange plassbygde hus som ikke holder den kvalitet som er lovet. Det er mange årsaker til det. Men fjusk og fanteri finner vi overalt. Det kan skyldes ett av byggenæringens største problemer – manglende krav til kompetanse til den som utfører byggearbeid. På den annen side er det også mange boligkjøpere som har helt urimelige krav. Noen blir aldri fornøyd.

Når det gjelder import av elementer og hele containerhus, har det opp gjennom årene vært mye debatt om kvalitet. Dette gjelder også kvaliteten på baderomsmoduler og annet som brukes i større bygg. Problemet er at kontrollen fortsatt er for dårlig. Det synes heller ikke å være vanskelig å omgå kontrollen. Man sender gjerne inn moduler til godkjenning som man har gjort seg ekstra flid med, men når den store eksporten starter er det så som så med kvalitetssikringen.

Kanskje man heller skulle ha gjort som i dagligvarehandelen hvor det gjennomføres stikkontroll på de varene som ligger i butikkhyllene. Hadde man hatt kontrollører som reiste rundt på byggeplass ville man ha oppdaget mye. Det hadde man også gjort dersom man har gjennomført en skikkelig befaring og kontroll på de husene hvor de hagler inn med klager. Det er nok av skandaleprosjekter rundt om. Men det er det sannelig også av plassbygde hus.

Vi har inntrykk av at noen leverandører har flere klager enn andre. Kanskje man kan ha en utvidet kontroll blant disse – og kanskje man skulle utestenge noen av gjengangerne fra det norske byggemarkedet. Det er mange lurendreiere.

Som ellers i byggenæringen skal man være forsiktig med alltid å velge de billigste løsningene. De kan fort bli dyre. Dette bør også være en advarsel til alle dem som sitter med ansvar for innkjøp i norske bedrifter.

Vi forutsetter ellers at de elementer og containerhus som bygges i Norge er tilpasset vårt klima.

Nå er det sikkert noen som sier at dette lukter av proteksjonisme. Vi har hele tiden hevdet at det må være lik konkurranse og det må stille slike krav til såvel norske som utenlandske leverandører - det gjelder også for moduler og containerhus.