- Byggevareindustrien slår falsk alarm

En av landets ledende importører av trehusmoduler mener Byggevareindustriens Forening slår falsk alarm om import av «containerhus».

Øyvind Skarholt, administrerende direktør i Byggevareindustriens Forening, gikk nylig ut med sine bekymringer rundt den store veksten i import av såkalte «containerhus» til Norge.

Ifølge Skarholt har importen av ferdighus i tre har økt med nesten 400 prosent fra 2002 til 2012. Byggevareindustriens forening frykter usikker kvalitet og mangelfull kontroll av modulbyggene.

- En slik påstand kjenner jeg meg ikke igjen i, sier Ruben Vea, administrerende direktør i Älvsbyhus Norge AS.

Selskapet har de siste 20 år importert over 10.000 trehusmoduler til Norge og er i dag Norges største importør av trehusmoduler. Ifølge Vea har selskapet i årene mellom 2002 og 2012 økt importen til Norge med 350 prosent.

- Faktum er at vi og mange andre importører av trehusmoduler har en Teknisk Godkjenning som er utarbeidet i samarbeid med og godkjent av SINTEF Byggforsk. Kontroll av prosjektering og utførelse gjennomfører SINTEF Byggforsk ved stedlige besøk flere ganger per år på de respektive utenlandske fabrikkene. Det er veldig få som stiller spørsmål ved det arbeidet SINTEF utfører i forbindelse med godkjenning og kontroll av trehusmoduler, opplyser Vea.

Han mener det ikke har betydning for kvaliteten om trehusmodulene produseres i Norge, Sverige eller Finland.

- Som boligprodusent i Norden har verken vi, og trolig heller ikke de andre boligprodusentene, interesse av å bygge boliger i strid med lov eller forskrift i det land boligen skal oppføres. Tvert imot er det slik at dersom vi skulle masseprodusere titalls moduler hver dag med en feil eller mangler, ville det ha rammet oss knallhardt den dagen det ble oppdaget. Det har vi ikke råd til, sier Vea.

Han peker på to forhold som er blant hovedårsakene til at importen av trehusmoduler til Norge øker.

- For det første er det svært rasjonelt å kjøpe inn store volumer av byggevarer til store fabrikker som bygger trehusmoduler inne i tørre lokaler. For det andre er det svært rasjonelt å industrialisere byggeprosessen hvor maskiner i fabrikker gjør mye av arbeidet under tørre og kontrollerte former i stedet for å bruke manuell arbeidskraft.

- Min påstand er at denne måten å bygge boliger på gir minst like god kvalitet og minst like god mulighet for kontroll som det å plassbygge boliger utendørs til alle årstider, sier Vea.

Han legger også til at ikke alle trehusmoduler som importeres til Norge,  består av produkter som er utelukkende produsert i utlandet.

- Vi har flere produkter i våre moduler som produseres i Norge. Et eksempel er at baderomsplater fra Fibo Trespo sin fabrikk i Lyngdal fraktes til fabrikkene i Sverige og Finland. På denne måten får en norsk byggevareprodusent levert varer til både Norge, Sverige, Finland og Danmark, sier Vea.