DiBK: Ikke grunnlag for å si at kvaliteten er lavere på modulbygg

Så lenge regelverket følges og riktig dokumentasjon er på plass, er det ikke grunnlag for å si at kvaliteten på ferdighus er dårligere enn plassbygde løsninger.

Det sier avdelingsdirektør Janneke Solem i Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) til Byggeindustrien.

Tirsdag gikk Byggevareindustriens Forening og administrerende direktør Øyvind Skarholt ut og slo alarm rundt den store veksten i import av ferdighus i tre.

Siden 2002 har importen av denne type hus økt med 400 prosent, og Skarholt stilte spørsmål om hvorvidt importørene av de prefabrikkerte bygningene har mulighet til å kontrollere det fullstendige innholdet i de såkalte «containerne» etter norske standarder.

– De ansvarlige foretakene skal påse at prefabrikkerte elementer og moduler har korrekt dokumentasjon. Denne dokumentasjonen skal de bruke til å vurdere om produktet kan benyttes i det aktuelle byggeprosjektet. Produktet kan bare benyttes om det bidrar til at det ferdige byggverket oppfyller de øvrige kravene i TEK10, svarer Janneke Solem i DiBK på Skarholt og Byggeindustriens Forenings spørsmål om kontroll.

Krever økt kontroll
Hun mener norske huseiere som bor i modulbygg ikke har grunn til å bekymre seg over kvaliteten dersom utbygger har sørget for at all dokumentasjon er på plass.

– Prefabrikkerte elementer og modulbygg underlagt de samme kravene som plassbygde hus, og så lenge regelverket følges, er det ikke grunnlag for å si at kvaliteten er lavere for denne type bygg, sier Jannecke Solem.

Men DiBK er enig med Skarholt og Byggevareindustrien om at økt bruk av modulbygg også krever økt kontroll. Det arbeidet er ifølge tilsynsmyndighetene i gang.

– Utover å følge opp de tipsene vi får inn, kartlegger vi markedet og bruker det som grunnlag for tilsynet vårt i 2014. Samtidig som vi driver dokumentkontroll, har vi har også en viktig rolle som rådgiver for kommunene. De kommer tettere på byggeprosjektene enn det vi gjør, sier Solem.

– Avdekker dere ofte mangelfull dokumentasjon?

– Det hender, og da kan vi i tilfelle kreve omsetningsstopp av produktet. Noen ganger kan det være deler av dokumentasjonen som mangler, mens i andre og mer alvorlige tilfeller, kan det være at alt mangler. Men hvor ofte og på hvilke felt det slurves oftest, har jeg ikke statistikk over, sier Solem.

Må dokumentere egenskapene
Ifølge DiBK anses ferdigbygde hus som en byggevare og modulene må ha dokumenterte egenskaper på lik linje med andre byggevarer.

Produsentene kan velge å skaffe seg en europeisk teknisk vurdering, og produsenten kan da CE-merke byggmoduler og omsette den i hele EØS-området. Hvis ikke produsent har en europeisk teknisk godkjenning på plass, må produsent uansett dokumentere egenskapene til det ferdighuset.

– Men hvorvidt produktet kan brukes eller ikke avhenger altså om det ferdigbygde huset oppfyller alle de tekniske kravene i byggteknisk forskrift, avslutter Janneke Solem.