Siste finish på Slottsplassen

I løpet av en hektisk septemberuke ble toppdekket med rød grus praktisk talt limt på underlaget på Slottsplassen. (Bildekarusell)

Siden 21 mai har Slottsplassen vært en gedigen anleggsplass på grunn av omfattende rehabilitering for å få på plass nytt dreneringssystem og nytt stabilisert dekke.

Dette har vært helt nødvendig for å løse de årelange problemene med skjemmende grus, som i regnvær har rent ned fra Slottsplassen og tettet ledningsnett og sluk.

Hele arealet på ca 18 500 kvadratmeter er gravd opp, og dette omfatter både Slottsplassen og Slottsbakken. Gammel grus og asfalt ned til 45 cm er fjernet og erstattet med nytt bærelag av pukk og asfalt. Til slutt er det lagt et toppdekke av rød, stabilisert grus, som utseendemessig er tett opp til den gamle overflaten på landets paradeplass nummer én.

Grusen limes på
Byggeindustrien fikk på nært hold se hvordan spesialistene fra Dansk overflatebehandling la toppdekket på Slottsplassen den første uken i september.

Her gikk det unna i høyt tempo – i løpet av 5-6 dager ble toppdekket lagt med stor presisjon. På en god dag under optimale værforhold gjorde man unna 3-4000 kvadratmeter.

– Det er slik at grusen praktisk talt limes på underlaget, og metoden er blant annet brukt i Botanisk have i København, sier prosjektleder Haavar Vive i Statsbygg.

Han påpeker at værgudene har spilt en viktig rolle. Det er nemlig helt avgjørende at lufttemperaturen er minimum 12 grader og at det ikke regner når toppdekket skal legges.

Vegetabilsk festemiddel
Underlaget, som består av asfalt, sprøytes med et 100 prosent vegetabilsk fargeløst festemiddel som holder ca 180 grader. Når festemiddelet etter en kort stund har størknet, legges grusen i et jevnt lag over hele limflaten og fester seg til underlaget.

Vive forteller at grusen består av to fraksjoner (størrelser). Det første gruslaget som festes til underlaget er 5/8 millimeter. Deretter legges et finere lag på 2/4 millimeter, som skal kile seg ned i den grovere grusen. Til slutt komprimeres dekket gjennom valsing, etter at festemiddelet er herdet i ca 24 timer.

– Årsaken til at vi bruker vegetabilsk festemiddel er at det blir enklere å utføre lokale reparasjoner. Hvis det blir nødvendig, kan vi varme opp et avgrenset område og strø på ny grus, sier Vive.

Prosjektlederen er svært tilfreds med resultatet:

– Vi er særdeles godt fornøyd med strukturen og utseendet på dekket. En kombinasjon av sammenhengende fint vær og dyktige samarbeidspartnere har bidratt til det endelige resultatet, og at vi ellers er i rute, sier Vive.

Gjenåpning
I slutten av oktober skal Slottsplassen gjenåpnes for alminnelig ferdsel. Selv om dekket på plassen er lagt ferdig, gjenstår det å reetablere grøntarealer samt tilslutning til eksisterende areal i Slottsparken.

Få klager
Rehabiliteringen av Slottsplassen har engasjert både Oslos innbyggere og turister. Vive kan fortelle om stor interesse foran sperregjerdene, hvor det daglig ferdes tusenvis av mennesker. Det er mange som har stoppet og sett på arbeidene, noen har sågar bedt om å få komme innenfor.

– Med tanke på at vi har stengt av nesten 20 mål midt i Oslo sentrum, og dermed en viktig ferdselsåre mellom øst og vest, har vi mottatt svært få klager fra publikum. Mitt inntrykk er at folk har god forståelse for at denne rehabiliteringen har vært nødvendig, avslutter Vive.