Togtrafikken normalisert etter feil på nødsambandet

En feil på nødsambandet lammet all togtrafikk tirsdag formiddag. Først etter to og en halv time kom trafikken i gang igjen.

– Det er tilnærmet normal trafikk nå, sier kommunikasjonsrådgiver Erik Lødding i NSB rundt klokka 17 tirsdag.

Ifølge ham vil enkelte mindre forstyrrelser likevel vedvare utover kvelden fordi ikke alle tog er kommet fram til riktig sted.

– Så vil morgendagen være normal igjen, forsikrer han.

Tusener berørt

NSB arbeidet på spreng tirsdag formiddag for å få tak i nok busser og taxier til de reisende mens togtrafikken sto bom fast.

Togstansen varte i to timer og 40 minutter, opplyser Lødding. Flere hundre avganger ble innstilt eller forsinket, og tusener av mennesker ble stående igjen på perrongene.

– Det er selvfølgelig veldig leit for passasjerene, sier Lødding til NTB.

Jernbaneverket opplyste like etter klokka 11.30 at feilen var rettet.

Nettverkskort

Da feilen oppsto i 9-tida, kjørte alle tog inn til nærmeste stasjon. Der ble de stående mens feilen ble identifisert. Synderen viste seg å være et nettverkskort på den ene av to servere, ifølge Bårdstu.

– Det var feil i et nettverkskort i én av to servere. Serverne snakket derfor ikke sammen. Dette er nå reparert, og radiosambandet mellom togleder og togene er nå oppe igjen, forklarer Bårdstu.

Fra klokka 11.30 fortsatte togene på ruten der de stanset i 9-tida. Etter det ble de gradvis faset inn i normal trafikk.

Kritisk

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap understreket tirsdag formiddag at togstansen ikke skyldes svikt i det ordinære nødnettet, men presiserte at det dreide seg om Jernbaneverkets kommunikasjonssystem.

Ifølge Arvid Bårdstu ble feilen oppdaget av en togleder.

– Nødsambandet ledes av et operasjonssenter i Trondheim, og siden dette er kritisk for at vi skal kunne kjøre togtrafikk, har vi to systemer som kjøres parallelt. Det skal ikke gå tog hvis ikke radiosambandet fungerer. Av hensyn til sikkerheten skal togene stå hvis dette er ute av drift, sier Bårdstu.

Han forteller at nødsambandet har en garantert oppetid på over 99,9 prosent.

Forsinkelser

NSB hadde svært stor pågang på sine nettsider tirsdag formiddag, og sidene brøt sammen flere ganger.

Også Flytoget ble rammet av problemene med nødsambandet.

Da sambandet endelig var oppe igjen, hadde tusenvis av passasjerer stått frustrert på togstasjonene, mange uten å vite hva de skulle gjøre. (©NTB)