Stang: Oslo-resultatet kan bli forsinket

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) mener Fabian Stang overdramatiserer problemene med systemet for stemmetelling i Oslo, men ordføreren holder på sitt.

– Kommunaldepartementet har vært altfor sent ute med å ferdigstille programmet. Å måtte teste et IKT-system dagen før det skal brukes, er uforsvarlig, sier Stang til NTB.

Ifølge Oslo-ordføreren er det problemer med systemet for opptelling av stemmer – noe som kan føre til at valgresultatet fra hovedstaden først vil bli klart flere dager på etterskudd.

– Mine folk jobber på spreng med å rette opp feilene, men jeg skulle ønske statsråden tok dette mer på alvor, sier han.

Fire dager

– Jeg er blitt lovet at det ikke skal bli feil med selve opptellingen, men den kan komme til å ta mye lengre tid fordi vi eventuelt må telle manuelt. Det kan være snakk om alt fra én til fire dager, sier han.

– Det som er særlig ergerlig, er at vi hadde et tellesystem som fungerte meget godt, før vi ble pålagt av departementet å bytte til deres system, legger han til.

Sent lørdag kveld slo kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) fast at det ikke er riktig at det er problemer med tellesystemet.

– Det er ikke noe problematisk med det. Oslo er spesielt fordi det både er kommune og fylkeskommune, og det var bare snakk om overføringer av noen data. Alt er opprettet og på plass, sa Navarsete til VG.

Hun mener Fabian Stang overdramatiserer.

– Vårt embetsverk og våre fagfolk som jobber med dette, sier at det ikke var en stor feil, sier hun.

Varslet i sommer

I juni varslet Oslo-ordføreren om at det var problemer med tellesystemet EVA, som alle kommuner skal bruke, men som har hatt problemer når det blir for mange stemmer. I Oslo er det flere hundre tusen stemmeberettigede som skal si sitt i mandagens valg.

– Fabian Stang har liten grunn til bekymring. Oslos stemmer skal telles, det garanterer jeg, sa Sp-leder Navarsete den gang. Som kommunalminister er det hun som har ansvaret for gjennomføringen av valget.

Også departementsråd Eivind Dale i Kommunal- og regionaldepartementet mener feilen i systemet var løst sent lørdag kveld. Han sier til VG det er snakk om en annen feil enn den som dukket opp i sommer, men at situasjonen er under kontroll. (©NTB)