Klimaendringer forverret ekstremvær i fjor

Flere tilfeller av ekstremvær forskjellige steder i verden i fjor ble forverret av klimaendringene, ifølge en ny studie.

Forskerne har sett nærmere på tolv ekstreme værhendelser i 2012. Konklusjonen er at rundt halvparten ble forverret av global oppvarming, mens resten antakelig var upåvirket av endringene i klimaet.

Hetebølgen som rammet den østlige delen av USA, skal være et av de tydeligste eksemplene på at den globale oppvarmingen kan endre været. Bidraget i dette tilfellet anslås å ha vært på 35 prosent.

I likhet med de fleste andre klimaforskere mener forfatterne av den nye studien at det er menneskene som har hovedskylden for at temperaturen på jorda har steget.

– Vi vet at verden blir varmere og at den viktigste årsaken er bruk av fossilt brensel, sier Tom Peterson fra National Oceanic and Atmospheric Agency (NOAA) i USA.

– Som å øke farten

Å knytte én bestemt værhendelse til klimaendringene er utfordrende, og det er først i senere år at forskere har forsøkt seg på denne typen studier. De er oftest basert på sammenligninger av sannsynlighetene for det aktuelle været med og uten global oppvarming.

Ekstremhendelsene vil alltid være påvirket av naturlige variasjoner i været, og Peterson sammenligner påvirkningen fra klimaendringene med å kjøre for fort.

– Hvis du øker farten litt på vei til jobben hver dag, så kan du øke risikoen betydelig for at du vil bli skadd en dag. Men når du havner i en ulykke, vil hovedårsaken ikke være farten, men våte veier eller sjåfører som skriver tekstmeldinger, sier han.

Hvis den globale oppvarmingen fortsetter, vil temperaturøkningen tilsvare økt hastighet. Naturlige variasjoner er oftest de utløsende årsakene når «værulykkene» skjer.

Ekstrem hete

FNs klimapanel (IPCC) legger fram første del av sin nye hovedrapport om et par uker, og også her blir risikoen for ekstremvær omtalt.

Ifølge Aftenposten, som har fått tilgang til et av de siste utkastene til rapporten, slås det fast at menneskeskapte klimaendringer har bidratt til at flere ekstreme værtyper er blitt forandret.

Det er særlig de ekstremt varme dagene som trolig er blitt vanligere som følge av klimaendringene, ifølge en rapportIPCC ga ut i fjor. Menneskeskapte CO2-utslipp kan også ha ført til mer styrtregn, men her er forskerne mer usikre.

I den nye studien av ekstreme værhendelser konkluderes det med at issmeltingen rundt Nordpolen har skutt fart delvis som et resultat av global oppvarming.

Tørken som rammet amerikanske maisbønder i Midtvesten i fjor, hadde derimot neppe noe med klimaendringene å gjøre, ifølge forskerne.

Orkanen Sandy, som forårsaket store ødeleggelser i New York, omtales som et komplekst fenomen som det er vanskelig å forklare fullt ut. Denne typen «superstormer» ventes likevel å bli vanligere i framtida både i USA og andre deler av verden. (©NTB)