Nu skal alt bli så mye bedre

Vi har de siste ukene opplevd en knallhard valgkamp. Aldri tidligere er vi blitt ”teppebombet” med så mange meningsmålinger som nå. Og aldri tidligere er det blitt servert så mye valgflesk. Uansett hvem som vinner vil det bli nok av oppgaver for byggenæringen, synes det som om. Vi skal sørge for å minne vinnerne på alt som er lovet både av nye tiltak og forandringer.

Det har selvsagt forundret mange at regjeringspartiene plutselig har funnet penger til det meste nå i de siste ukene. Hadde man spurt om disse pengene for et år eller to år siden var de umulig å fremskaffe. Da ville økt pengebruk ført til kaos og sammenbrudd i det norske samfunnet.

Byggenæringen er en av Norges største og desidert viktigste næringer. I de siste ukene har de ulike politiske partiene brukt mye tid og krefter for å tekkes alle dem som jobber i denne næringen. Det er selvsagt viktige velgere, men så er også byggenæringen viktig for dem som skal bygge landet. Vi har merket oss mange av de innspill som er kommet. Vi skal passe på at det som er sagt, blir fulgt opp.

Nordmenn har i grunnen lite å klage over i forhold til innbyggere i mange andre land. Men også vi har våre utfordringer og problemer – og det til tross for at vi i forhold til folketallet har en av verdens største pengebinger. Vi har kanskje den dårligste veistandarden i hele Europa. Hvorfor? Og hvorfor har vi så mange offentlige bygg og anlegg som forfaller.

For mange av ”kalkulasjonskameratene” i det politiske miljøet og hos finansekspertene er pengemengden noe som skremmer. Det er visstnok farlig for et land å ha for mye penger. Vi får håpe at vi nå får en regjering som i langt sterkere grad bruker pengene på rett måte. For vår del har vi alltid hevdet at det må brukes mer penger på infrastruktur og på FoU. Dette betyr ikke at vi øker den totale pengebruken, men vi må forvalte noe annerledes. Etter vår mening må det offentlige i det minste sørge for å ta vare på sine eiendommer før de råtner på rot.

Vi har gang på gang påpekt at vi må ta noen aktive grep for å redusere vårt enorme byråkrati. Vi må se på alle lover, forskrifter og regler. Det må bli en forenkling. Nå slår den ene bestemmelsen den andre i hjel. Den ene byråkraten vet ikke hva den andre gjør. Alt er gjort i beste hensikt, men nå drukner vi i forordninger og regelverk. Dette kveler næringslivet – og vi får utrolig mye frustrasjon. Og alt som skal gjennomføres tar alt for lang tid. Norge er et overadministrert land.

For oss er det viktig at de seriøse bedriftene i Norge får like konkurransevilkår som de utenlandske foretakene som nå kommer inn i landet. Det må gjøres noe for å stoppe alle useriøse bedriftene som nå tar stadig større markedsandeler. Vi kan ikke tillate at kriminelle bander ”stjeler” jobbene fra de seriøse aktørene i byggenæringen.

Mandag er det Stortingsvalg. Dette blir et viktig valg. De som vinner vil bestemme kursen for de neste årene. Det er viktig at alle som jobber i byggenæringen gir sin stemme. Hver og en får gjøre sine valg. Men husk – valget påvirker også din arbeidsplass og din fremtid.

Godt valg!