- OL setter Groruddalen på verdenskartet

9. September skal Oslos befolkning stemme for eller mot OL i Oslo 2022. Oslo står overfor en unik mulighet til å sikre milliardinvesteringer og en vesentlig byutvikling i østlige bydeler som Groruddalen og Økern, sier Klaus-Anders Nysteen, administrerende direktør i eiendomsselskapet Entra.

Folketallet i Oslo er ventet å vokse fra dagens 625 000 til over 800 000 i 2025. Den sterkeste veksten er ventet å komme fra østlige bydeler.

Ut fra et byutviklingsperspektiv er OL en mulighet Oslo som hovedstad ikke kan la gå fra seg. Gjennom årtier har det vært underinvestert i østlige bydeler. Og det til tross for at det nettopp er i disse områdene hvor den kraftigste befolkningsveksten kommer. Allikevel er dagens infrastruktur mangelfull, sosiale forhold er dårligere enn ellers i Oslo og arbeidsledighetene høyere. Vi trenger et gjensidig forpliktende OL-ja for å løfte disse områdene. Med 2022 som tidsfrist må vi begynne å investere allerede i dag, sier Nysteen.

Glemmer private investeringer i regnestykket

Nysteen mener et for ensidig kostnadsfokus har preget nei-siden. Han sier at mange glemmer at private næringslivsaktører er villige til å investere store summer i by- og næringsutvikling i viktige områder dersom OL legges til Oslo i 2022. Groruddalen, Økern, Tøyen og Helsfyr er ifølge Nysteen blant de aller mest spennende byutviklingsområdene i Oslo i årene som kommer.

Dette er flotte bydeler med naturlig nær beliggenhet til potensielt moderne og gode kollektivknutepunkter. Få tenker over at det er omtrent like langt fra Bjørvik til Majorstuen som til Helsfyr. I tillegg er dette områder med nærhet til grøntarealer, og med stort potensial for videreutvikling. Skal vi lykkes med god byutvikling i disse områdene må offentlige myndigheter og private aktører inngå et gjensidig forpliktende samarbeid. Et OL vil gi en tydelig dato som vil gi målrettet innsats, raske beslutninger og gjensidig forpliktelse til å investere i disse vekstområdene, sier Nysteen.

Infrastruktur er avgjørende for vekst

Nysteen får støtte av administrerende direktør Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom:

Et OL i Oslo vil gi oss en forpliktende tidsfrist for å gjennomføre omfattende investering i bygg, anlegg, skinnegående kollektivnett og annen infrastruktur som har vært nedprioritert over flere år, sier Askjer.

Men et OL vil ikke bare sikre omfattende investeringer i bygg, anlegg og infrastruktur. Nysteen i Entra fremhever at det også vil tvinge frem tiltak for å styrke satsning på bedre helsetilbud, idrettsanlegg for unge, økt sysselsetting i utsatte områder, omfattende tiltak for å redusere kriminalitet og samtidig satsning på solide miljøtiltak.

Dersom OL legges til Oslo vil næringseiendomsbransjen stå klare for å få fortgang i investeringstakten i disse områdene. Vi har kompetanse og investeringsvilje, men ønsker et gjensidig forpliktende politisk samarbeid. Et OL gir Oslo den beste garantien for en moderne, trygg og miljøvennlig by, uavhengig av om du bor i øst eller vest, sier Nysteen.

OL sikrer flere idrettsanlegg for østkantungdom:
* Skiskytterstadion og hovedarena for Paralympics til Grønmo/Huken

* Ishockey hall for 10.000 tilskuere ved Stubberud
- Flerbrukshall med mange muligheter vinter og sommer

* Ny ishall ved Jordal til 6.000 tilskuere
- Landslagsarena for ishockey og klubbanlegg for Vålerenga

* Ishall for 6.000 tilskuere på Valle Hovin
- Lengdeløp, isdans, bandy mm

* Ny ishall for curling med kapasitet til 3.000 tilskuere i Lørenskog
- Etterbruk som ishockey hall. Klubbanlegg for Lørenskog hockey

* Deltaker- og medielandsby på Økern evt. Kjelsrud
- 113.500 kvm deltakerlandsby, 37.800 kvm medielandsby og 73.000 kvm mediesenter. Vil gi en rask utvikling av Økern som Østsidens svar på Skøyen

OL tvinger frem bedre infrastruktur:
* Ny T-bane som knytter Vestlibanen med Ellingsrudåsen. Kobling til Alna og Furuset. Ikke besluttet.
* Ny fellestunell med nye sløyfer til Olaf Ryes plass, Bislett og St Olavs plass. Ikke besluttet.
* Fornebubanen (Fornebu Lysaker Skøyen Majorstua). Ferdigstillelses tidligst 2020, men er ikke besluttet.