På vei mot digitalisering av byggsektoren

Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har kåret EVRY og Norkart som vinnere av en idékonkurranse om utvikling av en fremtidig nettløsning for enkle byggesaker.

Målet er at om lag 30.000 byggesaker årlig skal få enklere og raskere behandling.

Direktoratet for byggkvalitet har gjennomført en åpen idékonkurranse for å få gode innspill til morgensdagens digitale søknadssystem for enkle byggesaker. Løsningen har arbeidsnavnet ”ByggLett”, og er ment for byggesaker uten ansvarsrett, det vil si garasjer og uthus opp til 70m2. Slike byggesaker utgjør en tredjedel av om lag 100.000 årlige byggesaker i Norge.

- Byggesaksprosessen kan gjøres smartere, men det krever samarbeid og digitalisering. Visjonen for ByggLett er å få fram gode verktøy som gjør byggesaksprosessen enkel, rask og sikker for både søkere, saksbehandlere i kommunene og andre involverte

sier direktør Morten Lie i Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).

- Evry har med seg Jotne EPM og AsplanViak Internett (Avinet). Norkarts løsningsforslag er utarbeidet i samarbeid med Holte, Software Innovation og 3DBolig. Begge skilte seg ut i konkurransen. De presenterer helhetlige tekniske løsninger gjennom hele byggeprosessen fra skisse til byggesaksprosessen er avsluttet med ferdigattest. Samtidig er dette enkle løsninger for brukerne med kart, tegneverktøy, automatisk sjekk av prosjektet mot bygningsregelverket, betaling på nett for byggesaksgebyr og digitale svar fra kommunen til brukeren, fortsetter Lie.

ByggLett skal være et lavterskelhjelpemiddel for selvbyggere, byggmestere, snekkere og andre som tilbyr profesjonelle tjenester knyttet til byggesaksprosessen for uthus og garasjer.

Løsningsforslagene presenterer også forslag til forretningsmodeller som i stor grad kan gjøre ByggLett selvfinansierende og redusere offentlige utviklings- og driftskostnader.

-Vi er veldig fornøyde med å vinne designkonkurransen for ByggLett. Vårt forslag viser hvordan digitalisering gir muligheter for radikal endring i arbeidsprosessen for enkle byggesaker – de digitale mulighetene innebærer at offentlige tjenester kan forenkles og effektiviseres samtidig som servicenivået bedres, og samfunnet sparer ressurser. Som Norges største IT selskap ser EVRY det som en spennende utfordring å realisere disse mulighetene, sier Geir Arne Olsen, direktør for Offentlig sektor i EVRY.

- Samarbeidspartnerne Norkart, Holte, Software Innovation og 3dBolig sin fagkunnskap representerer en unik kompetanse innenfor fagområdene GIS, byggesaksbehandling, 3D konstruksjon og saksbehandling. Samlet åpner dette muligheten for å ta frem og realisere ByggLett, sier Jon Andresen i Norkart.

ByggLett er et viktig initiativ for kommunesektoren.

- Løsninger som sikrer bedre tjenester for innbyggere og næringsliv samtidig som det blir mer effektiv saksbehandling for kommunesektoren er svært viktige i årene framover. Det sier Kirsti Kierulf, leder av KommIT, et KS-program for IKT-samordning i kommunesektoren.

- Det er et stort potensial for å spare tid og kostnader når det tilrettelegges for at aktørene og it-systemene i byggesektoren kan kommunisere og samhandle digitalt - både seg i mellom og med offentlige myndigheter, sier Kierulf.

Prosjektet er en pilot i Nasjonalt program for leverandørutvikling i regi av NHO og KS og er gjennomført i samarbeid med KS/KommIT, Statens kartverk , Byggmesterforbundet og representanter for kommunene (Stavanger og Larvik).