Advarer mot norsk boligboble

Det internasjonale pengefondet (IMF) mener de norske boligprisene er 40 prosent for høye.

I 2011 mente Det internasjonale pengefondet (IMF) at norske boligpriser var 15 til 20 prosent for høye. I sin rapport for 2013 er anslaget økt til hele 40 prosent.

IMF skriver i sin rapport at de frykter et voldsomt boligkrakk i Norge, ifølge Finansavisen.

Pengefondet bruker målemetoder som legger til grunn avviket mot historiske nivåer for boligpris mot inntektsnivå, avviket mot historiske nivåer for boligpris mot leiekostnad og en egen sårbarhetsanalyse.

Bare Canada har muligens mer overprisete boliger enn Norge, mener IMF. I våre naboland Danmark, Sverige og Finland vurderer pengefondet boligprisene til å være mellom 10 og 22 prosent for høye.

Les også: IMF: - Norsk økonomi sterk, men todelt

Eiendomsmegler Anders Langtind i Eie Eiendomsmegling mener nordmenn er blitt boligspekulanter og innrømmer at prisene er veldig høye. Men han er likevel ikke enig i konklusjonene til pengefondet.

– Akkurat det med 40 prosents overpris tror jeg er noe vås. Man ligger helt oppe og nikker i pristaket, men jeg tror prisene kommer til å holde seg slik. Jeg ser ikke konturene av noe krakk nå, sier han.

Langtind får støtte fra flere meglerkollegaer, mens finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) langt på vei er enig med IMF.

– Jeg har uttrykt bekymring for den sterke veksten i boligprisene og det høye gjeldsnivået de siste årene, sier Johnsen, og er enig i at dette er et risikomoment.

Også seniorøkonom Katrine Godding Boye i Nordea Markets mener at Norge er mer sårbart enn de fleste andre land hvis boligprisene skulle falle