IMF: Norsk økonomi sterk, men todelt

Det internasjonale pengefondet beskriver den norske økonomien som sterk, men advarer om at vekst i oljesektoren skaper press i andre deler av økonomien.

I en rapport publisert torsdag, skriver Pengefondet (IMF)at norsk økonomi fortsetter å gjøre det bra med 2,5-3 prosent vekst på fastlandet, altså når offshorevirksomheten holder utenfor. Veksten er drevet av «privat forbruk, investeringer og lave renter».

Fornuftig styring

«Tross sterk innenlands etterspørsel, holdes inflasjonen nede, under målet på 2,5 prosent, mye takket være fallende importpriser,» heter det videre i sammendraget av rapporten.

IMF-styret roser Norge for fornuftig makroøkonomisk styring, «som har understøttet jevn vekst og lav arbeidsledighet i et vanskelig globalt [økonomisk] klima».

– Jeg noterer meg at IMFs styre gir sterk støtte til vårt økonomiske rammeverk, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap)i en kommentar til rapporten.

– Reform nødvendig

Likevel påpeker IMF at de samlet sett gode tallene dekker over to sprikende trender i norsk økonomi. Mens oljeserviceindustrien er sterk og i vekst, er den delen av industrien som ikke er oljerelatert under økende press på grunn av høye kostnader og svekket konkurranseevne.

«Strukturelle reformer må til for å bedre konkurranseevnen i fastlandsøkonomien», skriver styret i sitt sammendrag, og viser blant annet til arbeidsmarkedet, pensjoner og omsetning av landbruksprodukter. I tillegg mener de en reform av trygdeordningene kan gi større effektivitet og begrense framtidig press på offentlige utgifter.

Risikofaktorer

Rapporten påpeker også at boligprisene i Norge er høye og fortsatt stiger og at husholdningen har høy gjeld.

IMF anslår at norsk økonomi vil fortsette å vokse i moderat tempo, drevet av oljesektoren og innenlands etterspørsel. De to risikofaktorene som kan undergrave dette, er langvarig nedgang i oljeprisen samt en såkalt korrigering i boligmarkedet. (©NTB)