Mange farlige rivejobber

Hva som skjedde på Aker Brygge da betongelementer raste fra 7. etasje og ned i kjelleren blir nå undersøkt. To arbeidere ble skadet, men ingen ble drept. Arbeidet på byggeplassen ble umiddelbart stanset. Etter denne hendelsen har vi fått en rekke spørsmål som går på kvalifikasjoner til dem som driver slike rivejobber.

Dette går ikke konkret på Aker Brygge-jobben, men generelt.

En av våre lesere skriver at han synes det er et stort tankekors at betongelementbransjen i dag krever gjennomført montasjekurs av sine elementmontører, mens entreprenører ofte benytter folk som ikke har de grunnleggende kunnskapene om elementbygging når slike bygg skal rives. Har dem som river i tillegg dårlig norskkunnskaper, kan det fort skje noe galt.

Demontering av betongelementer krever forståelse for hvorledes konstruksjonene virker statisk sett, og er langt mer krevende enn å heise elementer på plass, skriver vår leser som har bred erfaring nettopp fra betongelementbransjen.

Man burde derfor benytte bransjens mest erfarne montører til slikt arbeid. Her er også kommunikasjon nødvendig. De må kunne snakke språket vårt, mener han.

Rundt om i hele Norges land, og spesielt i mange byer foregår det nå store rehabiliteringsjobber. Ikke minst er det en enorm aktivitet i Oslo sentrum. Dette er utfordrende på mange måter. Men dette har også mye med sikkerhet å gjøre. Ulykken på Aker Brygge kunne ha fått et langt mer dramatisk utfall. Heldigvis gikk det bra denne gangen. Men det trenger ikke å gjøre det neste gang slike elementer faller ukontrollert fra et bygg.