Bedre fra Byggmakker, men sliter med egne utsalg

Byggmakker-konsernet snudde driftsresultat fra minus til pluss i fjor, men finansnedskrivninger og svakere tall fra egeneide utsalg trekker ned.

Byggmakker opplevde i 2012 en samlet omsetning for hele kjeden på nær 7,4 mrd kroner, noe som tilsvarer en vekst på omtrent 1 prosent.

- Vårt resultat må ses i sammenheng med at vi i 2012 fikk seks færre varehus. Dagens varehus fulgte markedsutviklingen med en vekst på drøye 6 prosent. Vi er fortsatt en betydelig aktør i det norske byggevaremarkedet, sier administrerende direktør Knut Strand Jacobsen i Byggmakker.

Betydelig resultatforbedring
Driftstallene til kjedeselskapet Byggmakker Norge AS viser positive resultater. Driftsinntektene økte med 132,3 millioner kroner, en vekst på 2,9% fra 2011. Selskapets driftsresultat ble 59,8 millioner kroner, en forbedring på 63,4 millioner kroner fra 2011.

– Vi gjorde betydelig innsats i fjor for å forbedre driften av organisasjonen, som jeg er glad for fikk så rask effekt. Vi kan se at denne utviklingen fortsetter inn i 2013, der første halvår også preges av at vi har en bedre salgsutvikling enn markedet, sier Strand Jacobsen.

Snuoperasjon med positiv effekt
For datterselskapet Norgros Handel AS, som omfatter Byggmakkers 13 egeneide varehus (av totalt 105 varehus i kjeden), ble 2012 et vanskelig år. Selskapet opplevde en salgsnedgang som følge av butikknedleggelse og lavere etterspørsel i byene, særlig i 2. halvår. Selskapet fikk et driftsresultatet før avskrivninger på minus 40 millioner kroner.

– Vi har tatt mange grep for å forbedre situasjonen. Eierne har tilført selskapet en sunn egenkapital. Snuoperasjonen for å effektivisere driften ser vi resultater fra nå i 2013. I tillegg har vi en god dialog med eksisterende medlemmer i kjeden og andre som vurderer å kjøpe våre egeneide butikker, sier Strand Jacobsen.

Ekstraordinære nedskrivninger som følge av selskapsendringer
Som ledd i å effektivisere kjededriften gjennomfører Byggmakker selskapsmessige endringer, og som gjør at årsregnskapet og årsberetningen for dagens morselskap ikke er utarbeidet under forutsetning om fortsatt drift.

– Dette er et rent regnskapsteknisk spørsmål på grunn av omorganisering av selskapet. Kjedekonsernet har et mål om å krympe antall selskaper fra fem til ett, og målet er mer effektiv kjededrift. Derfor har vi inngått avtale om at Byggmakker Norge AS skal overdra sin virksomhet til søsterselskapet Byggmakker Handel AS ved utløpet av 2013, og at Byggmakker Norge AS deretter skal oppløses. Det er ikke lagt til grunn forutsetninger om fortsatt drift, og alle balansepostene skal derfor vurderes til virkelig verdi. Når vi derfor tar et finanstap på 233 millioner kroner, skyldes det ekstraordinære nedskrivninger av aksjer i datterselskapene våre som gir et negativt årsresultat før skatt på 171 millioner. Selv om egenkapitalen er negativ, så har vi lån fra morselskapet som dekker inn dette. Vi er nå i en overgangsfase der regnskapene er preget av omstillingen vi går gjennom. Fra 1. januar 2014 fortsetter driften som normalt med Byggmakker Handel AS som nytt hovedselskap, sier Strand Jacobsen.