BREEAM NOR for alle

Vi ser en trend at BREEAM NOR klassifisering har blitt en øvelse for de aller mest ambisiøse prosjektene innen miljø og bærekraft. Det er flere og flere store seriøse aktører i eiendomsbransjen som har uttalt at alle deres prosjekter skal oppnå ”very good” eller bedre. Det er beundringsverdig at disse ambisiøse kravene stilles på alle deres prosjekt.

Magnus Aune Hvam

Administrerende direktør FORNY AS

Vi er nødt til at noen store som NPRO og DNB Næringseiendom går foran som gode eksempler. Hovedutfordringen for hele systemet er at det er en fare for at det blir en oppfatning av at ”pass” og ”good” er dårlige prosjekter. Det er de absolutt ikke! Det er derfor viktig at det rettes fokus mot bredden av prosjekter, ikke bare eliten

BREEAM NOR er fortsatt så nytt at det kun er 4 prosjekter som har levert ferdig revisorrapport. Av disse er to i Oslo og begge er klassen ”Excellent”. De to andre er ennå ikke avgjort. Det er flere prosjekter i produksjon nå hvor den forventes å få inn revisorrapporter i løpet av et par år. Av disse er faktisk 2 prosjekter ”outstanding”. Dette er et bilde som viser at de aller beste i bransjen og de med størst pengesekk kliner til på sine prosjekter og får utviklet og bygget fantastiske prosjekter som har egenskaper som går milevis lengre enn TEK 10. Samtidig er det krefter i bransjen, til og med meget mektige krefter som mener at kravene i TEK 10 er alt for strenge og vil skape en vanvittig vekst i byggekost. Det er noe som ikke rimer.

I utgangspunktet er det meningen at fordelingen av klassifiseringene er slik at flest prosjekter skal få ”pass”, ”good” eller ”very good”. Kun et fåtall prosjekter skal få ”excellent” mens kun 1-2% skal få ”outstanding”. Det betyr at i og med at vi har 2 prosjekter i Norge som blir ”outstanding”, burde vi ha hatt 150-200 prosjekter som fikk en annen klasse. Slik har det ikke blitt. Det har blitt slik at dersom prosjektet ikke oppnår ”very good”, er det mange som heller velger å droppe klassifiseringen. Dette er ikke heldig. Det mange glemmer, er at selve prosessen ved å klassifisere etter BREEAM NOR gir et kvalitetsstempel på prosjektet. Selv for å oppnå klassen pass må prosjektet oppnå 30 poeng og være bedre enn TEK 10. Mange av disse poengene kan være kvaliteter med bygget som ikke lover og forskrifter tar hensyn til. Det ligger i bunn at lover og forskrifter følges så kan man i tillegg vurdere tiltak på bygget eller i omgivelsene som gir bygget økt brukerverdi.

Det er fort gjort å glemme at målsetningene for BREEAM NOR også gjelder de laveste klassene. Målsetningene er:

* Å redusere byggs påvirkning på miljøet

* Å gjøre det mulig å gjenkjenne bygg ut ifra dets miljøstandard

* Å tilby troverdig miljøklassifisering og -sertifisering for bygg

* Å stimulere etterspørselen etter bærekraftige bygg

For å oppnå disse målene, er det helt avgjørende at vi får med oss bredden og ikke bare eliten. Det skal være stas å ha klassifisert sitt bygg etter BREEAM NOR uansett hvilken klasse. Det er akkurat som å løpe maraton; Noen er fornøyde med bare å komme i mål og skryter uhemmet av det hver gang anledningen byr seg (meg selv inkludert), mens andre skal klare det på 3 timer. La oss håpe at det blir slik når eiendomsbesittere skal vurdere hva de skal gjøre med sine bygg. Dette er like relevant enten det er fornying av bygg eller nybygg.

Vi ser i dag at 25% av nye kontorer i Oslo og nesten ingen av rehabiliteringsprosjektene klassifiseres etter BREEAM NOR. Denne andelen kan øke dramatisk dersom det blir en oppfattelse i markedet at også ”pass” og ”good” er meget bra. Jeg vil utfordre leietakere til å stille krav til dette når nye kontrakter skal inngås. Husk at det er ikke bare energiforbruk som inngår i vurderingen når bygget klassifiseres. Det er også hvordan byggeprosessen er, bruk av vann, avfallshåndtering, materialbruk, nærhet til offentlig transport osv. Det finnes mye kompetanse på området som kan hjelpe de som føler at det er alt for uhåndterlig å begi seg inn på et slikt arbeid. Det er muligens behov for å tenke litt nytt i forhold til hvordan prosjektene settes opp slik at de riktige valgene kan tas i riktig rekkefølge, men det er en utvikling som kommer til å skje i vår bransje uansett. Det er bare å bestemme seg og BREEAMe på!