Myndighetene lar kriminelle bander ødelegge byggenæringen

Vi i Byggeindustrien har sagt det lenge, og nå er vi glade for at også andre presseorganer (som Dagbladet i dag) følger opp den negative utviklingen vi ser i byggenæringen. Kriminelle bander er i ferd med å overta store deler av privatmarkedet – og det med myndighetenes vitende og vilje.

Det norske oppussingsmarkedet er stort og det øker. Anslag viser at det i dag brukes mer enn 60 milliarder kroner. Dette er penger som sitter løst hos folk – og det å få jobben gjort billigst mulig er lykken for mange. Men det kan bli en dyrekjøpt lærepenge. Det er mye dårlig arbeid som blir utført – og ofte må jobbes gjøres opp på nytt. Men det er også mange andre svarte skyer innenfor dette markedet.

En viktig reportasje
Dagbladet har i dag et stort oppslag om de kriminelles inntogsmarsj i byggenæringen. Dette er et viktig og riktig oppslag. I reportasjen står BNL-sjef Jon Sandnes kraftfullt frem.

Det er på tide å rope varsku. Vi ser at en stadig større del av bransjen glir ut av hendene på de som driver seriøst og blir tatt over av aktører som er useriøse, noen ganger til og med tunge kriminelle, sier administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL), Jon Sandnes, til Dagbladet.

- BNL advarer nå mot at organiserte kriminelle skal få større innpass i bransjen og ser at medlemmene deres nå ser aktører som driver ren «mafiavirksomhet». Dette gjelder både skatteunndragelser, trygdesvindel og hvitvasking.

MalermesterJens Petter Lunde som har jobbet som maler siden 1964, frykter en rasering av hans bransje i Norge. Lunde mener folk bør huske at å kjøpe billig også kan være dyrt. - I tillegg til at håndverket er dårlig er man med på å undergrave samfunnet man selv er en del av når man kjøper svart, sier Lunde.

Kraftig vekst, men useriøse tar jobben
På tross av at rehabiliteringsmarkedet har økt med mer enn ti milliarder kroner på fem år, melder 74 prosent av norske bedrifter at de ikke får flere oppdrag. Arbeidsgivere og ansatte mener pengene går rett i lomma på kriminelle, skriver Dagbladet som har fått tilgang til foreløpige tall fra undersøkelsen blant norske bedrift utført av forskningstiftelsen Fafo. «Deler av byggenæringen sliter i privatmarkedet», skriver Fafo i den foreløpig rapporten. Det er skremmende lesning.

Hadde myndighetene stilt krav til alle firma og aktører som tar oppdrag i byggenæringen, kunne vi hatt en mulighet til å stoppe de kriminelle gjengene. Men nå er det fritt frem.

Hadde myndighetene i tillegg sagt ja til et ROT-fradrag etter svensk modell, ville mye av det svarte arbeidet ha forsvunnet.

At de private tør…
En annen sak er at private huseiere tør å slippe vilt fremmede folk inn i husene sine. Det er ikke tvil om at mange av de vinningsforbrytelse vi ser begås av folk som er engasjert til oppussing rundt om. Dette har vi sett i boligfelt – og vi har sett det i hyttefelt. I tillegg stjeles det rått både fra butikker og andre seriøse næringsdrivende. I byggenæringen stjeles det for store summer fra byggeplass. Det være seg både verktøy, utstyr og byggevarer. Slike saker anmeldes til politiet, men de blir som oftest henlagt på grunn av bevisets stilling.

Alarmerende
- Det er en alarmerende utvikling. Vi ser at det er et betydelig sort marked under utvikling, sier næringspolitisk direktør i Norsk Teknologi, Tore Strandskog (t.v.). Norsk Teknologi organiserer blant annet elektrofirmaer. Nå er kanskje elektrikerne de som er best sikret. For å jobbe med el må man være autorisert.

- Foreløpig har presset vært størst på andre håndverksfag, men nå ser vi også hvordan de useriøse brer om seg i elektrobransjen også, sier næringspolitisk direktør i Norsk Teknologi, Tore Strandskog, til Dagbladet. Han mener det økte svarte markedet bidrar til å skape «en kriminell økonomi».

Myndighetene må på banen
Det er etter vårt syn hårreisende at ikke myndighetene gjør mer for å stoppe dette uvesenet. Det må strengere kontroller til. Men i tillegg må det lages ordninger som gjør at arbeid som i dag gjøres svart, blir hvit. Vi krever også at politiet tar alle anmeldelser om tyveri fra bl a byggeplasser langt mer på alvor enn i dag. Nøkkelen til løsning ligger hos politikerne.