Statsråd startet megautbygging

Tirsdag 3. september tok landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum det første spadestikket ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet på Ås.

Dette er den største samlede utbygging i universitets- og høyskolesektoren noen gang.

- Dette er utrolig hyggelig. Som ny stortingsrepresentant fikk jeg være med i diskusjonen om sammenslåing av UMB og Norges veterinærhøgskole. Derfor er det morsomt å være her i dag som landbruks- og matminister for å foreta det første spadetak, sa statsråden.

Stortinget har vedtatt å slå sammen Universitetet for Miljø- og Biovitenskap og Norges Veterinærhøyskole til ett universitet og å samlokalisere Veterinærinstituttet samme sted. I revidert nasjonalbudsjett kom startbevilgningen på 53 millioner kroner. Den totale kostnadsrammen er på 6,3 milliarder kroner.

Det er Skanska Norge som skal bygge senter for Husdyrforsøk for 215 millioner kroner. Samspillavtalen med Skanska Norge AS ble inngått i mars i fjor for utarbeiding av forprosjekt med opsjon på detaljprosjektering og videre gjennomføring. Nå er det inngått en tilleggsavtale for videreføringen av prosjektet i detalj- og byggefase med fastsettelse av målpris og fremdrift. Senteret for husdyrforsøk blir Norges største gårdsbruk målt i antall husdyr. Senteret skal tilrettelegge for husdyrforsøk og undervisning på de tradisjonelle husdyrrasene. Anlegget består av til sammen fem bygg med et samlet brutto areal på 11.800 kvadratmeter. Det skal etableres et rasjonelt og miljøvennlig anlegg som har stort fokus på dyrevelferd.