Statsbygg åpner dørene

For tredje gang er Statsbygg med på å arrangere Oslo Åpne Hus. Høyblokken i Regjeringskvartalet er en av bygningene som åpnes for publikum.

Helgen 21. - 22. september åpnes en rekke bygninger og eiendommer i Oslo som vanligvis er lukket for publikum. Arrangementet er gratis, og har som mål å spre begeistring for hovedstadens arkitektoniske og kulturhistoriske perler, skriver Statsbygg i en pressemelding.

Åpner Regjeringskvartalet

I år er 104 bygninger og parker med i arrangementet, og Statsbygg står for 13 av disse.

Statsbygg vil blant annet åpne dørene til Høyblokken og R4 i Regjeringskvartalet, som nå står som tomme skall etter terrorangrepet 22. juli 2011.

- Høyblokken i Regjeringskvartalet har alltid vært et tydelig monument, og nå kan de som ønsker komme inn, og se skadene som terrorangrepet påførte bygningene, sier administrerende direktør i Statsbygg, Harald Vaagaasar Nikolaisen.

- Dette er også en unik sjanse til å se den integrerte kunsten på veggene inne i Høyblokken, som blant annet Picasso har laget skissene til.

Statsbygg vil også åpne flere nybygg. Blant annet R6 i regjeringskvartalet, Domus Medica, Sykepleierutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus og IFI2.

I alle disse bygningene vil arkitektene selv vise rundt.

Fordums storhet

For første gang vil Statsbygg også åpne sydkvartalet i Victoria terrasse. Her bodde overklassen da bygget sto ferdig i 1885, og deler av bygget er fredet av Riksantikvaren.
Flere andre Statsbygg-eide kulturhistoriske bygg vil åpnes denne helgen, blant annet Rytterkorpsets stall og ridehus, Oslo bispegård og Villa Grande.

Hovedarrangører er Oslo Arkitektforening (OAF), Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL), Norske landskapsarkitekters forening (NLA) og Statsbygg.