Galterud flerbrukshall

Galterud flerbrukshall

Sted: Fjell, Drammen

Prosjekttype: Idrettsbygg

Bruttoareal: 1.837 kvm

Byggherre: Drammen Eiendom

Totalentreprise:
Bøhmer Entreprenør

Kontraktssum eks. mva:
48 millioner kroner

Prosjektkostnad:
63 millioner kroner

Arkitekt og LARK: DRMA Arkitekter (samarb. m/Enerhaugen Arkitektkontor)

Prosjektledelse: HR Prosjekt

Rådgivere: RIB: Siv. Ing. Will Arentz - RB lett-tak og leverandør: Lett-Tak Systemer - RIBR: IG Consulting - RIE: Cowi - RIV: Alfa VVS Consulting

Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhus: Isachsen Entreprenør - Gartner og lekeutsyr: Eiker Grøntmiljø - VVS: Vito teknisk entreprenør - Elektro: Powertech - Stål- og metallarbeider: Fiskum Plate & Sveiseverksted - Alu- og glass-
fasader: Aluminiumsfasader - Flis- og murerarbeider: Stryken & Gulbrandsen - Blikkenslager: Buskerud Blikk og Sveis - Maler: Criab - Idretts-
gulv: Gulv og Takteknikk - Gulvbelegg rom 123 og 136: Malermester Evensen - Taktekking og radonduk: Protan Tak - Idrettsutstyr, benker, knagger: Killingmo & Tønsberg - Lås og beslag: Låsegruppen Drammen - Systemhimlinger og dusjbåser: Modulvegger Oslo - Branntetting- og isolering: Norsk Brannforebygging - Skinne, sceneteppe: Norsk Sceneteknikk - Fotskraperister: Vulkan Smith - Vippeporter og ståldører: Optimera Kongsberg - Piktogrammer og skilt: Expressdekor - Alu.belagte trevinduer: Norgesvinduet - Tredører: Skallevold Trevare - Leverandør byggevarer: Løvenskiold Handel - Utv. fasadeplater, innv. veggfiner: Lier Jernvareforretning

Drammen kommune setter inn ressurser i et løft for områdene på Fjell. En revitalisering av halltilbudet i bydelen er en viktig del av denne satsingen. Galterud flerbrukshall er allerede ferdig, og sto klar til skolestart.

Den nye flerbrukshallen, som er på drøye 1.800 kvm, ligger i nær tilknytning til Galterud skole. Hallen  skal naturligvis tilfredsstille skolens behov, men i tråd med Drammen kommunes intensjoner skal skoler og skoleanlegg også ha funksjoner utover de ordinære åpningstidene. Den vil derfor være et viktig miljøskapende element for kultur- og lokallag i området.

Det har i årenes løp vært utredet alternative løsninger og plasseringer for flerbrukshaller og aktivitetshus på Fjell. To forskjellige haller med ulike aktivitetsflater ble vurdert.

– Resultatet ble ikke bare én hall, men to. I tillegg til denne ved Galterud skole er det konkrete planer om en større hall med bydelsfunksjoner ved Fjell skole. Den vil vi være i gang med i løpet av noen få år, forteller prosjektansvarlig Rino Pettersen i Drammen Eiendom KF.

Ikke rehab, men nytt
På området lå det tidligere en eldre gymsal og et svømmeanlegg til bruk for bydelens innbyggere. Svømmeanlegget ble avviklet da det nye Drammensbadet sto ferdig. Det opprinnelige konseptet gikk ut på å rive denne delen og å rehabilitere gymsalen. Disse planene ble skrinlagt, og det ble heller besluttet å legge ressursene i en ny og behovs-
tilpasset flerbrukshall i stedet.

Del av landskapet
Fjell har en unik beliggenhet hva nærhet til marka angår. Anleggets nærhet til skolen, marka, kirken og busstoppen gjør at dette området er et naturlig valg når man skal ut i marka, samtidig som det har en god plassering for et nærmiljø-
anlegg. Den nye hallen er trukket litt mot nordøst, og ligger der det tidligere lå en grusbane. Terrengfallet gir en øvre og en nedre del av anlegget.

– Arkitekturen er utformet slik at hallen og det omkringliggende anlegget blir en del av en møteplass og en arena for utfordring og mestring. Hallen ligger i en skrent, men tilpasser seg, og føyer seg inn i landskapet. Flerbrukshallen er synlig for store deler av Fjell og blir attraktiv å gå opp til, sier Erik Hoen-Lund i DRMA Arkitekter.

Med en verdi på 48 mill. kroner eks. avgifter, fikk Bøhmer Entreprenør totalentreprisen på prosjektet.

– Utbyggingen var delt i to faser. Oppstarten for oss var i august 2012, da vi rev det gamle svømmeanlegget og kunne starte med bygging av flerbrukshallen. Den gamle gymsalen skulle beholdes og brukes av elevene frem til 01.04.2013. Rivingen av gymsalen og ferdigstillelsen av flerbrukshallen kunne derfor først starte etter påske. Utfordringen var å drive forsvarlig bygg- og anleggsvirksomhet samtidig som skole og gymsal var i bruk, men dette har forløpt helt uten episoder av noe slag, sier Besse Jan Tollefsen, prosjektleder hos Bøhmer Entreprenør. 

Selv om omfanget av utomhusplanen ble noe redusert i forhold til konkurransegrunnlaget, er det allikevel lagt vekt på omfattende utendørstilbud i anlegget mot marka. Her finnes basketballbane, skaterampe, lekeapparater og en løpebane. Dekket er delvis av asfalt og støtgummi.

– Koblingen til naturen og Fjell er lagt vekt på gjennom å forsterke en naturlig løpebanetrasé som knytter seg til den eksisterende lysløypa som går fra bussholdeplassen og til en mye brukt turisthytte i marka, forklarer Hoen-Lund.

Buede hjørner
Flerbrukshallen har et tradisjonelt bæresystem med stål og plasstøpt betong i veggene i selve hallen og i vegger mot terreng.

– To av hjørnene, de mot nordvest og mot sørøst, er avrundet og gir bygningsmassen en mykere form. Fasadene ved hovedinngang og ved inngangen til kiosken og ventilasjonsrommet har liggende, mørk panel. Hallen er utvendig kledd med strekkmetall-plater, også i det buede hjørnet ved den utvendige trappen som forbinder det øvre og det nedre nivået, sier Tollefsen.

Også scene
Bortsett fra dusj/garderober til fire elevenheter, to lærergarderober, treningsrom, teknisk rom og et mulig fremtidig areal for arrangementer (mulig fremtidig kiosk) i sørvest, utgjøres selve hovedarealet av aktivitetsflaten i hallen på 32 x 24 meter. Hallen har også en forhøyet scene, der ulike arrangement som konserter eller revyer, kan settes opp. De nederste delene av veggene i hallen er i malt betong og skal tåle hardhendt behandling. Veggflater over 2,75 m har vertikale trespiler med en lydabsorberende funksjon. Gulvet har et punktelastisk sportsgulv på PU/gummibasis med byggehøyde 12 mm på aktivitetsflaten.

– Mellom de forskjellige arealene er det lagt inn en innendørs rund-løype som foruten å binde sammen de ulike funksjonene, også skal fungere som en innvendig løpe- og oppvarmingsbane. Her er belegget det samme som i selve aktivitetshallen, sier Hoen-Lund.

Hallen er brannmessig dimensjonert for maksimalt 600 personer.

Oppvarmingen skjer med 17 energibrønner ned til omtrent 300 meter, med en sambruk via en varmepumpe plassert på skolen. Det er vannbåren varme i alle gulvflater, bortsett fra strålepaneler i taket i selve flerbrukshallen.

Tett bygg
Bøhmer Entreprenør har i egen regi utført betong og tømrerarbeidene.

– Galterud flerbrukshall er bygget etter Tek 10, og er i energiklasse A. Vi har lagt store ressurser i teiping og i å få det tett. Kravet var maks. 1,5 luftvekslinger pr. time. Tetthetsprøvene ga et resultat helt ned på 0,3 luftvekslinger, sier Tollefsen.

De totale bygningsmessige prosjektkostnadene for Drammen Eiendom beløper seg til 61,6 millioner kroner inkl. mva. og finansieringskostnader.

– Fremdriften har gått som normalt. Da beslutningen om bygging var landet, var det naturligvis et ønske om å komme i gang så fort som mulig. Men oppstarten var nok litt forsinket i forhold til det ideelle. På den annen side var det positivt at vi kunne sette i gang på slutten av et skoleår, og ha det ferdigstilt nå før skolen begynte igjen, påpeker Pettersen i Drammen Eiendom.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter