Mann kritisk skadd i hjemmebrenteksplosjon

En kraftig eksplosjon løftet huset av grunnmuren. Like etter fant politiet et varmt og sydende hjemmebrentapparat i hagen.

Eksplosjonen skjedde like før klokken 10.30 mandag morgen. Smellet var hørbart i hele nabolaget. Naboer skal ha hørt et skrik og sett mannen i huset springe ut i hagen.

Han hadde da pådratt seg kraftige brannskader. Politiets innsatsleder forteller at mannen, som er i 30-åra, umiddelbart ble fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Tromsø-sykehuset har senere sendt mannen til Haukeland universitetssjukehus for behandling av de kraftige brannskadene.

Mandag kveld beskrives som kritisk skadd.

Forsøkt gjemt

Alt tyder på at huseieren hadde forsøkt å gjemme hjemmebrentapparatet med sitt kokende innhold. Det ble av politiet lokalisert bak en busk i hagen. Men mistanken om at det var ulovlig hjemmeindustri i huset ble vakt av satslukt og funn av store mengder sukker inne i huset.

– Vi fant apparatet varmt og sydende og jobber ut fra teorien om at det er dette som har forårsaket eksplosjonen. Vi har ikke fått snakket ordentlig med mannen. Den første politipatruljen på stedet fikk vekslet noen få ord m, ed ham, men han var i sjokktilstand, sier innsatsleder Jørgen Ahlquist.

Totalskadd

Eneboligen er totalskadd. Ut fra skadene på huset, tror politiet at eksplosjonen mest sannsynlig har skjedd i kjelleren.

Halve grunnmuren har gitt etter, og en kjellerdør lå på bakken, blåst ut.

– Huset er kraftig skadd. En grunnmursvegg er blåst ut, og det er sprekker i grunnmuren ellers. Det henger isolasjon ut av bordkledningen. Antakelig har hele huset løftet seg fra grunnmuren. Innvendig er huset ganske så ødelagt. TV og bokhylle er veltet, og det ligger ting spredt utover hele huset, sier Ahlquist.

Det var en familie som bodde i huset, men mannen i 30-åra var alene i boligen da hjemmeproduksjonen etter alt å dømme løp løpsk. (©NTB)