Avspark for saken mot Johs Lunde

Sammen med to andre er gründeren Johannes Lunde tiltalt for grovt økonomisk utroskap av rundt 140 millioner kroner. Stavanger tingrett har satt av fire uker til saken, som starter mandag.

Fakta om saken mot Johannes Lunde

* Mandag 2. september starter saken mot forretningsmannen Johannes «Johs» Lunde i Stavanger tingrett.

* Sammen med sin nære venn Morten A. Berg og en kvinnelig ansatt er Lunde tiltalt for grov økonomisk utroskap og underslag av 140 millioner kroner.

* Lunde hadde bygget opp et nettverk av selskaper, blant annet innen kjøp og salg av luksusbåter og eiendom.

* Systemet involverte over 130 selskaper og begynte å slå sprekker etter finanskrisen i 2008.

* Etter at forretningsimperiet falt sammen i januar 2011 har rundt 60 Lunde-selskaper gått konkurs.

* Anmeldte krav mot boet beløper seg til 2,2 milliarder kroner, nærmere 1,6 milliarder kroner netto.

* I tillegg er Lundes personlige konkursbo krevet for over 467 millioner kroner. Her er 55 millioner kroner dekket inn ved salg av Lundes pantsatte eiendeler.

Beløpene i tiltalen er i hovedsak penger Lunde og hans medtiltalte tok ut av selskaper han var deleier i for å dekke utgifter til heleide selskaper i Johs Lunde Gruppen.

– Johannes Lundes konsern drev i hovedsak med innkjøp av eiendom og varepartier, med mål skape merverdi og selge videre. I tillegg drev konsernet med salg av dyre fritidsbåter. Konsernet var tungt belånt. Da finanskrisen inntraff ble det vanskelig å selge eiendelene, samtidig som konsernet fikk problemer med å betjene gjelden, forklarer bostyrer Fredrik Bie i advokatfirmaet Ryger til NTB.

Løsningen ble først å overføre verdier internt i Johs Lunde Gruppens selskaper:

– Midlene ble flyttet rundt i systemet, slik at det i lengre tid ble drevet en brannslukking overfor de mest aggressive kreditorene.

Tappet andre
Etter hvert begynte Lunde å hente midler i selskaper der han var deleier, blant annet selskapet Vendere Eiendom. Midler skal ulovlig ha blitt overført for å dekke utgifter i Johs Lundes heleide selskaper. Det er i hovedsak denne type uttak av tredjepart han må svare for i retten fra mandag og fire uker framover.

I tillegg til at selskapene slet, framgår det av innberetningen fra den personlige konkursen at Lundes ordinære inntekt de siste årene på langt nær har kunnet dekke det private forbruket og nedbetaling av privat gjeld. De betydelige utgiftene til familiens forbruk, biler, båter og gjeld ble også finansiert ved uttak fra selskapet Johs Lunde Gruppen. Kravene mot Lundes personlige bo beløper seg til nesten 467 millioner kroner, mens boet etter selskapene har mottatt krav på 2,2 milliarder kroner.

To menn – 130 foretak
Lundes imperium fortoner seg som et virvar av transaksjoner og problemomgåelser.

– I alt var Lunde involvert i rundt 130 selskaper. Det var en innfløkt selskapsstruktur, noe som krever en avansert ledelse med stor arbeidskapasitet og gode rutiner for forvaltning. Dette skulle Lunde og Morten A. Berg lede, sier Bie.

Både Lunde og hans høyre hånd, Berg, er tiltalt for heleri og grovt økonomisk utroskap, mens en kvinnelig ansatt er tiltalt for medvirkning knyttet til pengeoverføringer i 2010.

Raknet
Sommeren 2009 eskalerte de økonomiske problemene, men først halvannet år etter raste korthuset sammen. Båtkonsernet Johs Lunde Marine Group meldte oppbud først, 28. januar 2011. I mars kollapset Lundes imperium, etter hvert rundt 60 konkurser, og i april ble han slått personlig konkurs. I september 2011 ble Lunde og Berg pågrepet og siktet for grov økonomisk kriminalitet og underslag, og i desember kom tiltalen. I tillegg til saken som nå starter, er Lunde anmeldt av en rekke personer som har kjøpt luksusbåter av ham uten å vite at fartøyene var pantsatt.

Første dag av saken vil tiltalebeslutningen bli lest opp for de tiltalte, som så skal ta stilling til straffskyld. Deretter følger tre dager med innledningsforedrag ved aktor Hulda Olsen Karlsdottir og forsvarerne Arild Dommersnes, Atle Helljesen og Bjørn Kvernberg. Fra torsdag 5. september skal Lunde og de medtiltalte få forklare seg. Det er dessuten meldt inn nærmere 30 vitner i saken.