Mange krav kan være vanskelig å følge

Verken entreprenører eller byggherrer er villig til å ta på seg skylden for den kostnadseksplosjonen vi ser i boligbyggingen. Myndighetene bør gå i seg selv. De siste årene er det kommet en rekke nye krav – og det fordyrer selvsagt boligprosjektene.

Ellers harr tomteprisene eksplodert, spesielt i pressområdene. Det skyldes ofte at kommunene ikke har maktet å følge opp reguleringsarbeid m v. I tillegg er det ikke grenser for hva man pålegges av oppgaver for å få et boligprosjekt godkjent.

Ofte stilles det krav om omlegging av veier og kryss. Det skal bygges barnehager og mye annet som egentlig er det offentliges ansvar.

Dette var saker som ble diskutert på den store boligkonferansen som OBOS arrangerte nylig. Der var også ansvarlig leder Atle Ulveseth i Brødrene Ulveseth som samarbeider med OBOS på boligprosjekter i Bergen. Han benyttet anledningen til å sende en hilsen til myndighetene om at det er utfordrende å bygge med universell utforming på Vestlandet.

Det er lett å lage regler og krav bak et skrivebord i et departement. Det er verre å oppfylle alle kravene når man komme til virkelighetenes verden. På Vestlandet regner det mye – og vannet finner sine veier. Skal man plutselig fjerne alle barrierer for vannet vil det bli tremmelig fuktig i mange hus.

Det budskapet som festet seg etter denne konferansen, er at entreprenørene og byggherrene ikke tar ansvaret for kostnadseksplosjonen i boligbyggingen, men de tar ansvar for å holde byggekostnadene nede.

Les mer i Byggeindustriens referat fra konferansen.