Regjeringen strammer inn krav til utenlandske lastebiler

Nye krav til vinterdekk og mønsterdybde skal bedre trafikksikkerheten på norske vinterveier.

På oppdrag fra Samferdselsdepartementet skal Vegdirektoratet vedta nye regler for vinterdekk og mønsterdybde for tunge kjøretøy. Endringene trer i kraft fra kommende vintersesong, og innebærer at kjøretøy over 3.500 kilo pålegges å ha minst 5 millimeter mønsterdybde på alle dekk, også på tilhengere. I dag er det generelle kravet til mønsterdybde 3 millimeter.

– Det vil bedre framkommeligheten og trafikksikkerheten på norske vinterveier, skriver samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) i en pressemelding.

I tillegg har regjeringen invitert næringen til å delta i en arbeidsgruppe som skal ta for seg utfordringer knyttet til utenlandske transportører som tar oppdrag i Norge, omtalt som kabotasje. Arbeidsgruppen skal se på prioriteringen mellom utfordringene og hvilke tiltak som eventuelt kan gjøres.

– Dette vil kunne danne et viktig grunnlag for videre oppfølging av kabotasjeproblematikken, skriver samferdselsminister Marit Arnstad.

Fredag vil det være aksjoner flere steder i landet mot sosial dumping og ulike konkurransevilkår for norsk lastebilbransje, blant annet med vogntog i kortesje.