Nasjonalt senter for oljeutvinning legges til Stavanger

Det nye forskningssenteret for økt oljeutvinning skal legges til Universitet i Stavanger. Senteret skal utvikle kunnskap og teknologi for øke utvinningsgraden utover dagens vedtatte nivå.

Olje- og energidepartementet skal støtte senteret med 10 millioner kroner årlig i fem år. I tillegg skal næringslivet være med på finansieringen.

Senteret er en oppfølging av Petroleumsmeldingen. Midler ble utlyst av Norges forskningsråd våren 2013. SINTEF Petroleumsforskning i Trondheim og UNI Research i Bergen var blant de andre søkerne. Høy vitenskapelig kvalitet var et hovedkriterium for tildelingen.

– Økt utvinning fra olje- og gassfeltene er av avgjørende betydning. En økning i utvinningsgraden på bare 1 prosent vil med dagens oljepris gi en ekstra bruttoinntekt på over 300 milliarder. En investering i utvikling av ny kunnskap og teknologi på dette området sikrer store inntekter til fellesskapet, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

Det forutsettes at senteret skal bidra med næringsrettet forskning, forskerutdanningen og langsiktig kompetansebygging for økt utvinning på norsk sokkel, og tilrettelegging for samarbeid mellom industrien og forskningsmiljøene slik at nye løsninger raskt kan tas i bruk. (©NTB)