Ny doktorgrad om bærekraftig byggteknikk

Avhandlingen «Climate Adaptation and Mitigation in the Building Sector: Towards a Sustainable Built Environment», skrevet av Anders-Johan Almås i Multiconsult, har fått svært positiv oppmerksomhet i byggenæringen.

Avhandlingen omhandler klimaendringer og miljøbelastning på eksisterende bygg. Arbeidet har blant annet resultert i en ti-trinns veileder for byggeiere, som allerede er testet ut med hell i konkrete prosjekter. Almås, som disputerte 22. august, jobber ved seksjon Energibruk og Bygningsfysikk i Multiconsult.

Tiltak for å møte klimaendringene
Arbeidet er todelt, der første del handler om konsekvenser av klimaendringer på eksisterende bygg og hvordan disse kan tilpasses til endrede klimapåkjenninger. Andre del handler om bærekraftig oppgradering av eksisterende bygg og hvordan byggenæringen og byggeiere kan bidra til å redusere miljøbelastningene fra byggsektoren.

- Klimaendringer vil komme – uavhengig av årsak. Det er derfor viktig at byggenæringen og myndighetene er opplyst om hvilke konsekvenser det vil ha for det bygde miljø, slik at riktige tiltak kan iverksettes for å møte endringene. I tillegg er jeg overbevist om at vi må tenke helt nytt i fremtiden når det gjelder både nybygging og oppgradering. Klimagassutslippene må ned, og tiltakene må gjenspeile grunnleggende prinsipper om bærekraftig utvikling, sier Almås.

Faglig i front innen rehabilitering og oppgradering
Doktoravhandlingen bidrar til å ytterligere styrke Multiconsults ekspertise innen rehabilitering- og oppgraderingsmarkedet. Selskapet har høyt miljøfokus og strekker seg for å hele tiden bli bedre innen miljøstyring, miljøgeologi, konsekvensutredninger og klimarådgiving. Multiconsult er et FoU-basert rådgiverselskap, der det å bidra til at fagfeltene utvikles i stor grad prioriteres.

- I Multiconsult er det stor takhøyde for kreativitet og nytenking. Dette, sammen med gode muligheter for etterutdanning og fokus på kunnskapsdeling, bidrar til at selskapet ligger faglig i front innen miljø- og spesialrådgivning. At min doktoravhandling i all hovedsak er finansiert gjennom eksterne prosjekter i NTNU og SINTEF er jo også hyggelig for Multiconsult, sier Almås.