Tar ikke ansvar for kostnadseksplosjonen

Entreprenørene og byggherrene tar ikke ansvaret for kostnadseksplosjonen i boligbyggingen, men de tar ansvar for å holde byggekostnadene nede.

Dette kom frem på boligkonferansen til OBOS hvor boligleverandøren hadde innbudt samarbeidspartnere til å fortelle om sine bidrag til å få byggekostnadene lavere.

Konsernsjef Arne Giske i Veidekke viste til at to tilnærmet like boligblokker i løpet av de 10 siste årene hadde hatt en vekst i entreprisekostnad ”over bakken” fra 15.500 til 25.000 kroner.

– 45 prosent av differansen kan forklares med prisstigning, mens nye myndighetskrav og standarder stod for mye av det øvrige, forklarte han.

Han avviste at produktiviteten hadde falt i perioden da antall timer innen tømrer og betong var redusert med 15-20 prosent.

Giske var åpen for at produktiviteten kunne vært enda høyere, og påpekte at forutsigbare rammebetingelser ville være et viktig bidrag til lave entreprenørkostnader.

Gode prosesser
Han fremhevet videre gode prosesser mellom byggherre og entreprenør, og opplyste at Veidekke som byggherre trakk inn entreprenøren i et verdiskapende samspill fra start i idé-fasen gjennom tomtekjøp og videre gjennom utvikling av konsept.

Han opplyste at norske Veidekke på dette området har mye å lære av sitt svenske datterselskap. Gjennom sitt Veidekke Max hevder de å ha oppnådd en kostnadsreduksjon på 15 prosent. I konseptet inngår standardiserte produktløsninger på utvalgte elementer, faste og optimale team som jobber i standardiserte prosesser samt at byggherre, entreprenør og leverandører jobber sammen i samspill.

Mer industrialisering
Kjell Kvarekvål i JM henviste til at de svenske eierne hadde tilført mer industrialisert tankegang i den norske organisasjonen. Dette har blant annet ført til innføring av modulvegger med innsatte vinduer og standardiserte trapperom og trapper.

– Vi har også løftet standarden med eksempelvis lavere energiforbruk samt leveranse med hvitevarer for å redusere antall tilvalg, opplyste han.

Videre skjer nærmere halvparten av innkjøp gjennom over 100 sentrale avtaler, og selskapet skal i løpet av inneværende år inngå rammeavtaler med fire arkitektfirmaer.

Komplett prosjektering
Konsernsjef Ole Feet i BWG Homes påpekte at selskapet hadde innført helt ferdig prosjektering før bygging.

– Alle detaljkrav må være gjennomtenkt. Arkitekten må vite hvordan våre tømrere jobber slik at vi oppnår optimal bygging, opplyste han.

BWG Homes har også analysert byggevareleverandørenes bidrag til prisstigning som har ført til at boligbyggeren produserer bygevarer i utlandet etter egne spesifikasjoner.

Hilsen til myndighetene
Ansvarlig leder Atle Ulveseth i Brødrene Ulveseth som samarbeider med OBOS på boligprosjekter i Bergen, benyttet anledningen til å sende en hilsen til myndighetene om at det er utfordrende å bygge med universell utforming på Vestlandet.

Han støttet opp om innspillene fra sine kolleger i byggenæringen, men poengterte spesielt at selskapet har rendyrket produksjon i Entreprenør, mens all annen aktivitet drives gjennom Eiendom.

– Lønn betyr mye i kostnadsbildet. Hos oss jobber alle akkord, også innleide. Videre satser vi på kunnskapsrike bygningsarbeidere og har dessuten kultur for at medarbeidere skal bidra med utvikling av nye og bedre løsninger. Det spiller også inn at arbeidsmiljøet skal være godt som blant annet fører til at flere generasjoner i samme familie jobber i selskapet, sa han.