Mange velger FredagsBirken

FredagsBirken arrangeres i år for sjette gang og har for lengst etablert seg som et meget populært alternativ til Birkebeinerrittet.

- FredagsBirken skal være et mer trimpreget arrangement med færre deltakere enn selve Birkebeinerrittet, opplyser Ingunn Rønningen Kleven, presse- og informasjonsansvarlig for Birkebeinerarrangementene.

- Orker ikke jaget
Det er fortsatt veldig mange som ”må” sykle Birkebeinerrittet, men arrangøren ser også at en rekke deltakere som tidligere syklet Birkebeinerrittet nå velger FredagsBirken.

- Det er ikke alle som orker å være med på jaget under Birkebeinerrittet, konstaterer Rønningen Kleven.

Hun legger at det er overraskende mange som sykler både FredagsBirken og Birkebeinerrittet og det er til og med et økende antall som sykler både UltraBirken (12,2 mil og 2480 høydemeter!) på fredag og Birkebeinerrittet på lørdag.

Samler bedrifter
FredagsBirken er blitt et populært bedriftsarrangement med en rekke store grupperinger. Fra byggenæringen er blant annet Cramo, Betonmast Romerike, Mapei, Maxbo Sinsen og H.C Thaugland representert med mange.

- For mange bedrifter er Fredagsbirken en stor happening som de bruker til teambuilding, sier Ragnar Sandin, markedssjef i Byggeindustrien.

Drøye 100 deltakere sykler denne gangen FredagsBirken for Birkebeinersponsorene Leca, Norcem og Byggeindustrien.

Ragnar Sandin synes det er artig og se at flere av de som har syklet for sponsoratet de siste årene, nå har blitt ildsjeler som har fått med seg flere fra egen bedrift.

Trenger solskinnsritt
Det er i år knappe 5000 påmeldte til FredagsBirken. Foreløpig har det ikke vært behov for å sette noe tak for antallet påmeldte, men Ingunn Rønningen Kleven tror det vil være naturlig å stoppe på rundt 7000 deltakere.

Første året FredagsBirken ble arrangert var det cirka 1600 deltakere som syklet de 92 kilometerne fra Rena til Lillehammer. I fjor var det 6400 påmeldte, men på det meste har det vært tett opp under 7000 påmeldte til FredagsBirken..

- Vi har ikke gjort noen analyser på hvorfor vi i år har en liten nedgang i antallet påmeldte, men dårlig vær de siste årene ødelegger nok litt. Vi trenger flere solskinnsritt slik vi får i dag, sier Rønningen Kleven.

Samme trasé
Sykkelutgaven av FredagsBirken arrangeres altså for 6. gang. Løypa er 92 kilometer og følger samme trasé som det ordinære Birkebeinerrittet. Deltakere fra 17 år og oppover kan delta og deltakerne må bære sekk som skal veie minst 3,5 kg gjennom hele rittet.