OBOS: Lav rente redder boligbyggingen

OBOS-sjef Martin Mæland mener det er blitt altfor dyrt å bygge boliger i Norge. I dag er det lave renter som holder boligbyggingen oppe.

– Boligbyggingen vil få store utfordringer hvis renten stiger for mye, sa han på selskapets boligkonferanse hvor hovedtema var hva som kan gjøres for å redusere byggekostnadene.

– Byggekostnadene har alltid vært sett på som høye og vanskelige. Men kostnadene har særlig etter 2000 utviklet seg sterkere enn den generelle lønns- og velstandsutviklingen. Lav renter har de senere årene forbedret folks kjøpekraft og redder situasjonen, fremholdt han.

Stiger i gode tider
Mæland påpekte at boligprisene stiger altfor mye i gode tider. Her viste han til selskapets statistikk som viser en økning i kvadratmeterprisen i årene 2003-2007 fra 19.710 til 28.026 kroner og fra 2010 med 22.842 til dagens nivå på opp mot 32.000 kroner.

Her trakk han inn diverse myndighetskrav blant annet knyttet til lavere energiforbruk og økt tilgjengelighet som beløper seg til i størrelsesorden 500.000 kroner per leilighet.

Siden byggekostnadene varierer med tiden og etterspørselen var hans bønn til myndighetene å bidra til en jevn og forutsigbar boligproduksjon da dette vil skape færre topper og jevnere og bedre ressurstilgang og dermed mindre hopp i byggekostnadene.

Prisanalyse
Det er få som kjenner norsk bolighistorie bedre enn OBOS-sjefen. Han presenterte derfor en interessant sammenligning og analyse av prisen på en bolig på 70 kvadratmeter i 1970 og 2012 som avslører at lavere offentlige boligengasjement og nye offentlige pålegg har bidratt til kostnadseksplosjonen.

Respektive priser til kunden var 102.000 kroner og 3,5 millioner. Justert for prisstigning ville 1970-tallsleiligheten i dag ha kostet 748.800. Men i datidens kalkyle lå offentlige subsidier i form av momsrefusjon og gratis tomt som bidro til den lave prisen.

I en kalkyle på den samme 1970-tallsleiligheten i dag ville man fått økte kostnader på over 2 millioner kroner knyttet til tomt, moms, infrastruktur, utomhus, parkering og diverse kvalitetsøkninger og forskriftskrav. Totalpris i dag med gamle dagers rammevilkår ville blitt vel 1,4 millioner.

– Det sier mye om utviklingen, kommenterte Mæland som opplyste at prisøkningen fra 102.000 til 3,5 million tok 34-gangen mens lønningene i samme periode har gått 25-28 gangen.

Knar prosjektene
Han opplyste at OBOS sitt bidrag til å stoppe prisgaloppen var å jobbe tett sammen med entreprenørene som bygger boligene.

– Vi trekker med oss gode erfaringer over til nye prosjekter og bidrar dermed til kompetanseheving i byggenæringen. Videre knar vi prosjektene sammen med entreprenøren for å oppnå maksimal bokvalitet for minst mulig kostnad, avsluttet Mæland.