Ap vil innføre krav om fagbrev

Arbeiderpartiet vil innføre krav om fagbrev for alle som jobber i byggenæringen.

- Vi må få tilbake respekten for fagkompetansen igjen. Men det handler også om å motvirke sosial dumping. Det er en enorm bevegelse av arbeidskraft i dag. Hvordan skal norske firma med fagarbeidere kunne konkurrere med polske ufaglærte som bor ti mann per brakke, spør Aps partisekretær Raymond Johansen seg i et intervju med Klassekampen.

Johansen mener ikke at forslaget er et eksempel på proteksjonisme, og poengterer at mange av de utenlandske arbeiderne som er på norske byggeplasser er dyktige og har kvalifikasjonene i orden.

Det er verdt å påpeke at disse kravene allerede stilles innen flere av fagene i byggenæringen. Johansen trekker frem elektro som et eksempel, og i siste nummer av Byggeindustrien kunne vi fortelle at det har vært kompetansekrav i betongbransjen i over 20 år.

Forslaget blir tatt positivt i mot av blant andre Fremskrittspartiet, som mener at dette kan være et viktig grep i kampen mot useriøse aktører.

Også BNL-sjef Jon Sandnes synes dette er et godt forslag, og et forslag som arbeidsgiverne har jobbet for i mange år. Sandnes synes derimot at det er litt rart at Arbeiderpartiet i regjering nylig avviste at et lignende forslag skulle bli en del av den nye Plan- og bygningsloven.