Kreative tanker om energiregler for nybygg

- Vi har vært nødt til å tenke nytt og kreativ om hvordan energiregler skal utformes «fremtidens bygg». Målet er at de nye energireglene skal gi intensiv til kostnadseffektive og robuste bygningstekniske løsninger, sier oppdragsleder i Rambøll, Arne Fredrik Lånke.

Rambøll i samarbeid med Inger Andresen i Link arkitektur har på oppdrag fra Direktoratet for

byggkvalitet (DiBK) utarbeidet forslag til endringer av energireglene i byggteknisk forskrift, TEK. Forslaget omfatter kun regler for nybygg.

Passivhusnivå
I stortingsmeldingene om henholdsvis klima- og bygningspolitikk varsles innføring av passivhusnivå i byggeforskriftene fra 2015.

– Dette innebærer at nye bygg må ha betydelig lavere energibehov slik vi ser det, forteller seksjonsleder i bygningsfysikk i Rambøll, Ferry Smits.

To løsninger
Rambøll/ Link arkitektur har utredet to mulige løsninger for energikravene til nybygg.

Alternativ A er et forslag til en enkel og kostnadseffektiv innstramning i energikravene. Det er foreslått at energirammene kan strammes inn med rundt 20 prosent for boligbygg og i størrelsesorden 40 prosent for noen kategorier av næringsbygg.

Alternativ B er utviklet primært med tanke på å nå målet om passivhusnivå slik vi har foreslått å definere det. En av de viktigste foreslåtte endringene er at dagens krav til energiforsyningsløsning bortfaller, men at beregningen av energirammen til nybygg skal kreditere gode energiforsyningsløsninger. I stedet for minstekrav til isolasjonsevne på vegger, tak og gulv foreslås det en maksimal ramme for varmetapet fra bygningen.

Større valgfrihet
Alternativ B medfører et noe strengere kravsnivå, og er den løsningen som Rambøll anbefaler myndighetene å gå videre med.

- Med den løsningen vi anbefaler får man større mulighet til å velge mellom ulike tekniske løsninger enn man har i dag. I tillegg mener vi at kravet ikke bør være det samme uansett hvor i landet det bygges, slik det er i dagens krav, sier Ferry Smits.

Et sentralt grep som Rambøll foreslår er at man bør få kreditt for gode energiforsyningsløsninger som avhjelper kraftsystemet.

– Dette gjør at det ikke vil være like strenge krav hvis man har en robust varmepumpeløsning, fjernvarme eller biovarme. Det vil være god samfunnsøkonomi, forteller seksjonsleder i Rambøll Energi, Arne Fredrik Lånke.

Åpent møte
De nye forslagene til energikrav skal nå bearbeides videre av DiBK, som i dag inviterte til et åpent møte hvor Rambøll skal presentere sine utredninger.

– Direktoratet er jo ikke bundet av disse forslagene, men vi er nokså sikre på at disse er svært fornuftige å ta med videre i utforming av selve forskriften. Mye av det vi foreslår er jo heller ikke helt nye ideer, men ting næringa har vært vant til å forholde seg til gjennom de frivillige passivhusstandardene, sier Frode Holthe, seksjonsleder innen VVS i Rambøll