Oslo trenger flere sykehus etter befolkningsvekst

Befolkningen i Oslo-området øker så raskt at sykehusene i Oslo må bygges ut – bare fire år etter nedleggelsen av Aker sykehus. Vi må ta demografien på alvor, sier Støre.

Fire år etter at Aker sykehus ble fusjonert med Oslo universitetssykehus (OUS) og gjort om fra lokalsykehus til å huse blant annet legevakt og rehabilitering for slagpasienter, skjer det flere advarte mot: Oslo vil mangle sykehuskapasitet i fremtiden. Det innrømmer helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) i et intervju med Dagsavisen.

– Lokalsykehustilbudet i Oslo vil med årene ha behov for ny kapasitet, sier helseministeren.

Støre sier han følger nøye med på befolkningsveksten i hovedstadsområdet og mener det snart er behov for ny sykehuskapasitet. Han sier han åpner for å bygge ut Aker eller de andre sykehusene – eventuelt bygge helt nytt.

– Utvikling av fremtidens OUS er ett stort og viktig prosjekt. I tillegg tror jeg det blir behov for ny lokalsykehuskapasitet, for eksempel ved at vi i Søndre Nordstrand eller den delen av Oslo kan se for oss mindre sykehustilbud. Det trenger vi en diskusjon om. Vi må tenke fram i tid og ta demografien på alvor, sier Støre.

Han erkjenner at dagens Ahus også snart er fullt med tanke på hvor sterkt befolkningen i området vokser.

Høyres helsepolitiske talsperson, Bent Høie, er oppgitt over at regjeringen først forsvarer nedleggelser av lokalsykehus, for så å innrømme at det trengs flere sykehus.

– Dette viser bare håpløshetene i den styringsmodellen som Arbeiderpartiet har låst seg til. Vi har i årevis tatt dette opp i Stortinget og advart mot prosessen, sier Høie til Dagsavisen.

Det meste av befolkningsveksten i Oslo-området skyldes innvandring.