Politikerfrokost hos Kruse Smith

En rekke toppolitikere fra agderfylkene fikk nylig servert kraftig kost på et frokostmøte hos Kruse Smith i Kristiansand.

Den alvorlige situasjonen for bransjen knyttet til svart arbeid, spesielt i privatmarkedet, var nemlig ett av temaene for møtet, som kom i stand etter et initiativ fra Kruse Smith.

Ni lokale stortingskandidater og representanter hadde takket ja til invitasjonen, og konsernsjef Jan Hestås innledet med å gi en presentasjon av konsernet, satsningsområder og Kruse Smiths bidrag til verdiskapningen på Agder.

OPS engasjerer
Svein Kaldestad, direktør for forretningsutvikling, ga politikerne oppdatert kunnskap om offentlig-privat samarbeid (OPS), blant annet med referanse til åpningen av den nye ungdomsskolen i Lyngdal nylig.

OPS er åpenbart et temaområde som skaper stort engasjement. Debatten gikk lenge rundt bordet, og flere av deltakerne ga uttrykk for at de fikk ny kunnskap.

Svart arbeid
Audun Lågøyr, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i BNL, tok for seg den alvorlige situasjonen i byggenæringen knyttet til svart arbeid, spesielt i privatmarkedet.

– Svart arbeid er ikke bare et stort økonomisk problem for bransjen. Det er et moralsk og etisk problem for samfunnet, sa Lågøyr, og fortsatte:

– Enhver privatperson som kjøper tjenester svart, bidrar i prinsippet til å undergrave velferdsstaten og nærmest belønner aktører som ser bort fra grunnleggende arbeidsforhold, rettigheter og forsikringer for arbeidstakere.

ROT-fradrag som et virkemiddel for å få bukt med svart arbeid ble trukket frem, samt at det ble vist til gode erfaringer fra Sverige, hvor ordningen har fungert i flere år allerede.

Samfunnsansvar
– Kruse Smith er en så stor aktør, at det er naturlig å dele våre erfaringer og kompetanse. Derfor ønsket vi å invitere politikerne i forkant av stortingsvalget og gi dem bedre virkelighetsforståelse av utfordringene i vår bransje, sier konsernsjef Jan Hestås til Byggeindustrien.

Han kan fortelle om engasjerte og lydhøre politikere, som diskuterte og viste stor interesse for temaene som ble presentert.

– Jeg opplever at det gjør inntrykk på politikerne når vi forteller om hvilke utfordringer vi står overfor, slik som for eksempel svart arbeid, hvor det er snakk om store tall og betydelige samfunnsmessige konsekvenser, sier Hestås.

Han mener at de ser problemet og at noe må gjøres, men at det er ulike tilnærminger og oppfatninger om virkemidler.

Ifølge Kruse Smith-sjefen kan slike initiativ rettet mot politikere være en måte å vise samfunnsansvar på. – Når vi deler våre erfaringer på den måten, kan vi også bli tatt med som rådgivere hva angår vår bransje eller region i tiden fremover, avslutter han.