Arnstad på ville veier

Det er helt utrolig at en Senterpartistatsråd kan opptre så arrogant og skråsikkert som Marit Arnstad. Nå har vi hatt nok en stor utenlandsk entreprenørkonkurs som vil koste norske skattebetalere mye penger, men det synes ikke som om dette gjør inntrykk på samferdselsministeren.

Senterpartiet bygger tollmurer herfra og til himmelen når det gjelder norske bønder, men for utenlandske anleggsbedrifter er det fritt frem å komme til Norge.

Senterpartiet er det partiet som snakker mest om å opprettholde bosettingen i distriktene. De snakker som om at det kun er bønder som er garantien for at det bor folk i distriktene. For veldig mange kommuner er bygg- og anleggsfolket selve bærebjelken, men de er kanskje ikke så mye verdt i SPs øyne. Men kanskje det kan være en ide å se på skattelistene.

Vi har mange ganger forsøkt å få svar på enkle spørsmål knyttet til konkursene blant utenlandske entreprenører. Vi gjorde et nytt forsøk onsdag. Da hadde ikke statsråden tid til å svare, men gjennom en politisk rådgiver fikk vi et ekko av tidligere uttalelser.

Denne rådgiveren hevdet at det ikke var norske entreprenører som var interessert i en av parsellene på prosjektet Farriseidet – Porsgrunn. På Eidangerentreprisen var det norske entreprenører som søkte om kvalifisering. Implenia som til slutt fikk kontrakten er norsk etter vårt syn. Selskapet er i alle fall like norsk som NCC, Skanska og PEAB er i Norge.

Men hva som er norsk og utenlandsk entreprenør synes å være uklart for noen i regjeringsaspparatet. Vi betrakter alle entreprenørbedrifter som har et eget norsk AS med hovedkontor og egne ansatte som et norsk selskap. Et slikt selskap må selvsagt innrette seg etter norske lover og regler. Det gjelder også kravet om inntak av lærlinger.

BNL bør snarest drøfte med Samferdselsdepartementetom  hva som er et norsk og hva som er et utenlandsk selskap.

Det er ikke grunn til å hisse seg opp, sier statsråden. Det er etter vårt syn sannelig grunn til å hisse seg opp over statsrådens hovmod.