OL-sikkerhet viktig, men altfor kostbar

Børre Rognlien sier det er viktig å bruke penger på OL-sikkerhet, men mener pengebruken på dette området burde vært vesentlig lavere.

Det er beregnet at det vil koste 3 milliarder kroner å få på plass nødvendige sikkerhetstiltak, dersom Oslo skulle vinne fram i kampen om å få OL i 2022.

– Sett fra et idrettssynspunkt må dette være penger rett ut av vinduet?

– Det er dessverre blitt slik i verden i dag at vi må bruke mye penger på dette området. Så vidt jeg har oppfattet det er det, for Oslos del, snakk om en milliard mindre enn det som ble brukt i Vancouver (2020), og det er vesentlig mindre enn det som går med i Sotsji til vinteren og i Pyeongchang om vel fire år.

– Jeg kan ikke si annet enn at jeg beklager at vi må bruke så mye til sikkerhet, men det er jo dessverre blitt en del av den kostnaden vi må ta for å beskytte publikum, deltakere, ledere og mediene, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB.

Terroristene må ikke vinne

Rognlien slår fast at det største arrangementet Norge kan ta er et vinter-OL, og dersom Oslo skulle vinne fram i kampen om å bli vertsby i 2022, er det viktig at sikkerheten er på topp.

– Vi må sørge for at det ikke er terroristene som skremmer noen fra å ta de store arrangementene, for da vinner jo terroristene. Kostnadene burde selvsagt vært mye lavere, det er jeg enig i, men dette er kostnader vi må være forberedt på i forbindelse med store arrangementer i framtiden, mener Rognlien.

Det er snakk om like store utgifter til sikkerhet, som det som går med til å bygge nye anlegg dersom Oslo skulle vinne fram i kampen om å få OL. Det er snakk om så mye som ti prosent av det totale budsjettet på 30 milliarder kroner.

Ikke prestisje

Idretten mobiliserer voldsomt de siste dagene og ukene før folkeavstemningen for å få Oslo-folket til å stemme ja til OL.

– Folk bør tenke seg om, for dersom vi ikke søker og får OL nå, kan det bli lenge til neste gang. Da tyder det meste på at Norge ikke kan komme til å søke igjen før tidligst i 2030, for det er lite aktuelt at Europa får vinter-OL i 2026, forteller idrettspresidenten.

– Ligger det veldig mye prestisje fra idrettens side i denne saken?

– Nei, overhodet ikke, og det er ikke vi i idretten som har foreslått folkeavstemning. Vi har kjørt en prosess som alle er fornøyd med, og vi mener et OL-arrangement vil være positivt for idretten og generasjonene som kommer. Vi mener også det gagner både topp og bredde, og i tillegg får Oslo en del anlegg byen sårt trenger, sier Børre Rognlien til NTB. (©NTB)