Bemanningsbransjen falt 5,3 prosent

Innleie fra bemanningsbransjen sank med 5,3 prosent i andre kvartal, viser ny statistikk fra NHO Service.

- Sett i lys av de nye reglene for bransjen som er innført i år er dette ikke uventet, sier fagsjef i NHO Service, Even Hagelien.Hagelien viser til at det har vært mange spekulasjoner rundt hva det ville ha å si for bemanningsbransjen i Norge at man implementerte vikarbyrådirektivet i norsk rett. - Deler av fagbevegelsen har spådd vekst i innleie, mens bemanningsbransjen selv har vært innstilt på at en omlegging av rammevilkår ville føre til et utfordrende 2013. Ikke minst gjelder dette fordi man i Norge valgte å ikke benytte seg av muligheten som lå i direktivet for unntak for tariffavtaler. Videre har regjeringen vedtatt tiltakspakker som går lenger enn direktivet, sier fagsjef i NHO Service Even Hagelien.

5 prosent nedgang Bransjestatistikken viser en nedgang på solgte timer på 5,3 prosent fra 2. kvartal i fjor til i år. - Sett i lys av de nye rammevilkårene og engasjementet fra deler av fagbevegelsen for å begrense innleie er ikke dette overraskende, sier Hagelien, og poengterer:

- Faktisk må det anses som positivt at nedgangen bare er rundt fem prosent. Bransjens aktivitet er fortsatt betydelig høyere enn i 2011, et år som bransjen selv opplevde som positivt. Mindre utleie i bygg og anlegg Det er stor variasjon i utviklingen i yrkesområdene hvor bemanningsbransjen leverer tjenester. Innen områder som industri, IT og lager, logistikk og transport er det betydelig nedgang. I bygg og anlegg er det en nedgang på 11 prosent. I dette yrkesområdet har det vært kontinuerlig vekst siden 1. kvartal 2010. - Nedgangen i bygg og industri er imidlertid ikke bare begrunnet i de nye reglene. Her har også markedet blitt noe mer krevende for kundene i første halvår, sier fagsjef Even Hagelien.

På noen yrkesområder er det bare marginale endringer. Dette gjelder kontor og administrasjon, kundesenter, økonomi og helse og omsorg. For sistnevnte yrkesområde er det faktisk en liten vekst på 1,6 prosent. - For disse områdene er markedet ganske stabilt, og de nye rammevilkårene har hatt liten betydning for markedsutviklingen, sier Hagelien. På tross av et jevnt over krevende marked hittil i 2013 er det også lyspunkter. Ikke minst gjelder det utleie av høyt kvalifisert teknisk personell som vokser med hele 37 prosent og utleie av personell til skole og barnehager som økte med nesten 32 prosent. Et annet område som opplever positiv utvikling er hospitality.

- Bemanningsbransjen har støttet opp om likebehandlingsprinsippet som sikrer medarbeidernes rettigheter og vi har vært forberedt på at de nye reglene ville føre til en viss prisstigning og skape noe usikkerhet i markedet. Denne belastningen har virksomhetene vært villige til å ta med tanke på å styrke bransjen over tid, sier Hagelien. Vikarer utgjør 1,3 prosent av arbeidsstokken Andelen av arbeidstakere i Norge som arbeider gjennom bemanningsbransjen har i mange år ligget ganske jevnt rundt 1 prosent. I 2. kvartal 2013 var det 1,3 prosent av den yrkesaktive andelen av Norges befolkning som arbeidet i bemanningsbransjen. - Vi legger til grunn at 2013 vil være krevende for bransjen, men at dette også vil være med å legge fundamentet for en enda mer solide bemanningsbedrifter i fremtiden, avslutter Even Hagelien.