Norges høyeste bygg i massivtre innflyttingsklare

Norges to høyeste bygg i massivtre er nå innflyttingsklare. Rett over veien for Universitet i Ås står det nå to splitter nye høyblokker på åtte etasjer som rommer 254 studentboliger.

Byggene er reist i rekordfart.

– Dette er en merkedag for bruken av massivtre i Norge, for de gode erfaringene fra dette prosjektet kan videreføres og brukes av mange flere, sier daglig leder Bjørn Lier i Trebruk AS.

Om kort tid flytter 254 studenter ved Universitetet i Ås (UMB) inn i helt nye hybler. Som alle har egen dusj, med et romslig felleskjøkken med oppvaskmaskin, felles stue, gjestebad og heis. Byggetrinn 1 har tidsmessig, kvalitetsmessig og økonomisk gått over all forventning.

- Noe av det som virkelig overbeviste oss ved starten av prosjektet, var at massivtre er veldig forutsigbart når det kommer til vedlikeholdskostnader. Selve byggeprosessen er også mye mer effektiv og forutsigbar med massivtre enn med andre materialer. Jeg er overbevist om at vi står overfor sterk vekst i bygg som er satt opp med massivtre-elementer, noe som kan få mange positive ringvirkninger innen treforedling og skogindustri i Norge, sier administrerende direktør Einride Berg ved Studentsamskipnaden i Ås.

Bjørn Lier er en av landets fremste pådrivere for bruk av massivtre i bygg og har med støtte fra Innovasjon Norge også tatt aktivt del i nybrottsarbeidet ved Ås.

– Det har pågått en stor innovasjonsprosess i forbindelse med prosjekteringen og byggingen av det første byggetrinnet. Alle forhold vedrørende tre er løst og forenkler neste prosjekt. Noe som også kommer til syne i neste byggetrinn på Ås og i prosjekteringen av studentboliger i andre fylker, sier Lier.

Den som utviklet hele prosjektet ved Ås, og som har vært byggherrens representant inn i prosessen bekrefter de positive resultatene fra prosjektet.

– Dette prosjektet er en milepæl for bygging med massivtre i Norge. Tre er naturens eget byggemateriale og det har svært gode egenskaper i forhold til klima og innemiljø. Når det i tillegg er en rask, presis og prisgunstig metode er det er svært godt alternativ til tradisjonell bæresystem i mur og betong. Vi har fått en fantastisk respons og mener dette er fremtidens byggesystem, sier Lars Erik Borge i iTre AS.