Flere skoleplasser vil redusere frafallet

29 prosent av videregående-søkerne til VG2 Anleggsteknikk blir avvist grunnet mangel på skoleplasser, på tross av at anleggsbransjen trenger lærlinger. MEF mener flere skoleplasser vil gi økt rekruttering, samtidig som frafallet på skolen reduseres.

I år er det 828 primærsøkere til VG2 Anleggsteknikk, men bare om lag 590 tilgjengelige skoleplasser på landsbasis. Resultatet er at 29 prosent av søkerne ikke kommer inn på førstevalget.

- Det er svært uheldig at så mange ikke får innvilget førstevalget sitt. Anleggsbransjen mangler lærlinger, og står klar til å ta i mot ungdommer etter endt utdanning innen VG2 Anleggsteknikk. Antallet skoleplasser må opp, sier Trond Johannesen, administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF).

Store sosiale og samfunnsøkonomiske konsekvenser
De sosiale og samfunnsøkonomiske konsekvensene av kapasitetsmangelen er like viktig som næringslivets behov, mener MEF. Om lag én av tre elever fullfører ikke videregående, og på yrkesfaglig utdanning er det enda færre. Statistikken viser at andelen elever som slutter på videregående er klart lavere blant de som fikk innvilget sitt førstevalg enn blant de som ikke fikk det.

- Vi er bekymret for motivasjonen til de som ikke kommer inn på førstevalget sitt, og vi er overbevist om at en økning i antall skoleplasser ville redusere antallet unge som faller i fra i løpet av videregående. Dette vil også gi store besparelser for samfunnet. Eksempelvis er det anslått at netto samfunnsgevinst ved fullført videregående utdanning er om lag 900 000 kroner for hver elev, bemerker Trond Johannesen.

Økt satsing på samferdsel
Det legges opp til økt satsning på samferdsel i Norge i årene fremover. Eksempelvis innebærer Nasjonal transportplan 2014-2023 en vekst på 150 milliarder kroner, eller 50 prosent, sammenlignet med inneværende periode. Bransjen står allerede overfor rekrutteringsutfordringer, og ønsker å ta imot flere lærlinger.

- Det fremstår som et paradoks at myndighetene snakker om behovet for utenlandske entreprenører for å unngå kapasitetsskvis, samtidig som så mange unge ikke får skoleplass. I disse dager overbyr partiene hverandre i å ha «tidenes samferdselssatsing», men få snakker om rekruttering. En helhetlig satsing på infrastruktur må ikke reduseres til kun å handle om bevilgninger over Nasjonal transportplan, men inkludere tiltak for å legge til rette for at ungdommer med interesse for anleggsfaget gis mulighet til å gjennomføre en god og relevant utdannelse, påpeker Trond Johannesen.

Fylkeskommunene får skylden
MEF har gjentatte ganger bedt regjeringen om å se på tiltak for å øke skoletilbudet innen VG2 Anleggsteknikk, uten å få gehør. Det har da blitt vist til at det videregående skoletilbudet er fylkeskommunenes ansvar, som må prioritere midlene gitt via statlige rammeoverføringer.

- Staten skyver her problemet over på fylkeskommunene. VG2 Anleggsteknikk innebærer bruk av kostbart maskinelt utstyr, og er derfor mer ressurskrevende enn de fleste andre linjer, men fylkeskommunene er allerede presset på økonomi. Vi vil utfordre politikerne til å komme med en løsning på hvordan man kan sikre finansiering av dette skoletilbudet slik at det imøtekommer behovet hos næringslivet og etterspørselen fra elevene. Først når dette er på plass kan man snakke om en helhetlig samferdselssatsing i Norge, avslutter Trond Johannesen.