"Pihl" råttent regnskap

I følge danske medier begynte problemene i det danske entreprenørkonsernet Pihl & Søn som nå er konkurs, for mange år siden. Det hevdes at virksomheten mistet oversikten over økonomien i mange kompliserte prosjekter. I de siste årene har det familieide entreprenørselskapet levd på bankenes nåde.

Til tross for elendig økonomi har det danske selskapet fått en rekke store kontrakter med Statens vegvesen. Dette har vært helt i samsvar med samferdselsministerens politikk om å få utenlandske entreprenører til Norge. Men finnes det ikke noen kontrollinstans hos dem som kontraherer så store jobber? Noen kan ikke ha gjort hjemmeleksa si. Hadde man gått ned i Pihls regnskaper ville man blitt skremt på høylys dag.

Gammelt selskap

Virksomheten ble stiftet i 1887. Konsernet eies nå av familien Langvad i tredje generasjon. Opp gjennom årene har selskapet bygget noen av de fremste bygg og anlegg i Danmark. Familien hadde et meget godt renome, og selskapet ble drevet godt. Men så begynte elendigheten.

Store underskudd

I de siste årene har det vært store underskudd i Pihl & Søn. Da 2012-regnskapet ble lagt frem viste det i følge Berlinske Tidende, et underskudd på en halv milliard danske kroner.

Takket være refinansiering og støtte fra den Danske Bank og garantiforsikringsselskapene Tryg, Atradius og Hermes unngikk selskapet konkurs i første omgang. Finansinstitusjonene satte inn sine egne folk i styret, men det hjalp ikke. Konkursen ble et faktum.

Elendig styring

I følge danske medier skyldes Pihls problemer dårlig risikostyring og elendig styring av økonomien i de store byggeprojektene.Det er ikke første gang at et entreprenørselskap blir knekket ved at utgiftene løper løpsk. Bygger man dyrt og selger billig er det starten til undergangen.

Etter det som opplyses tapte Pihl & Søn mye på et vannkraftverk i Panama og på flere veiprojekter i utlandet. I 2010 måtte Pihl for første gang få utvidet sine bankkreditter for å sikre tilstrekkeligt likviditet. Siden da har selskapet levd på bankenes nåde. Men problemene har fortsatt både ute og hjemme. Bare på det kjente Hotel d'Angleterre i København krangles det nå om en regning på 100 millioner danske kroner.

Trist sorti

Den Danske Bank tvang i følge BT de fire Pihl-arvinger til å stille alle deres aktier til sikkerhet for konernets gjeld til banken. De fire Pihl-arvinger er Søren Langvads fire barn.

Søren Langvad som var andre generasjons eier og leder, døde i december i en alder av 88 år. Han ledet virksomheten i hele 41 år fra 1971 til 2012, da han ifølge Berlingskes opplysninger fra Danske Bank ble bedt om at gå av som styreformann. Han hadde sitt eget kontor som han kom til hver dag, men han ble nektet å komme til hovedkontoret. Dette var nok et bittert endelikt for en stolt leder.

Sterke kommentarer

Ellers har vi merket oss mange av de kommentarene som er kommet i kjølvannet av konkursen. Flere av konkurrentene har gått hardt ut. Konsernmarketing- og kommunikationschef hos konkurrenten MT Højgaard, Sofie Karen Lindberg til til Børsen at det hele lignet mest på et pyramidespill. Presset fra banken gjorde at Pihl var veldig risikovillig.

Birgit Nørgaard som ble satt inn som ny styreformann i Pihl fra bankens side, bekrefter også at det var store satsinger og høy risiko som tok knekken på det gamle konsernet. Hennes forsøk på å lage en redningsplan lyktes ikke.