Handlingslammelse om svart arbeid

Vi er glade for at det er dialog mellom myndighetene og byggenæringen som knytter seg til spørsmål om svart arbeid. Men vi er ikke fornøyd med det engasjementet myndighetene har i dette spørsmålet. Svart arbeid er i ferd med å ødelegge den seriøse delen av norske håndverksbedrifter som jobber mot privatmarkedet..

På mange måter synes vi det er en handlingslammelse fra myndighetene side.

Nå har det vært et nytt dialogmøte, men etter det jeg kan lese av vårt eget referat fra møtet var det ikke mye oppløftende som kom frem. Myndighetene gjemmer seg bak prinsipper og paragrafer. Den rødgrønne regjering er livredd for å innføre et ROT-fradrag på grunn av at dette kan favorisere dem som har mest fra før.

Det at det utvikles en kriminell næring som ikke betaler skatt og avgifter til fellesskapet synes de rødgrønne politikerje å være mindre opptatt av. De synes heller ikke å ta ansvar for alle arbeidsplassene som forsvinner i den seriøse del av byggenæringen.

Statssekretær Norvald Moe (t.v) i Arbeidsdepartementet og adm direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening møttes nylig til dialogmøte om hvordan svart arbeid kan bekjempes. Sandnes og BNL vil innføre skattefradrag i privatmarkedet for ROT (rehabilitering, oppussing, tilbygg), mens Moe og regjeringen vil satse på andre virkemidler, deriblant økt tilsyn og kontroll.

I denne saken mener vi at Sandnes absolutt har det beste standpunktet.

Ellers er vi enig med dem som hevder at det må stilles langt strengere kompetansekrav til de bedriftene som skal jobbe i byggenæringen. Hadde man gjort det ville man også hindret mange byggefeil.