Felles front mot svart arbeid

– BNLs anliggende handler ikke om skattepolitikk, men om å bli kvitt svart arbeid, sa adm dir Jon Sandnes på et dialogmøte som nylig fant sted mellom Arbeidsdepartementet og BNL. (Bildekarusell)

Sandnes siktet til ROT-fradraget, som var et brennaktuelt tema da en rekke aktører fra byggenæringen, politikere og representanter for fagforbund møttes for å utveksle erfaringer og diskutere hvordan svart arbeid kan bekjempes.

Mange hadde funnet veien til Icopal på Fjellhamar, som for anledningen var vertskap for møtet.

Ti bedrifter fra ulike bransjer i næringen deltok også for å gi statssekretær Norvald Moe (Ap) konkret innblikk i hvordan det er å konkurrere mot aktører som tilbyr svarte tjenester, og hvor skadelig dette er for de seriøse bedriftene.

Stor trussel
BNL-direktør Jon Sandnes innledet med å fastslå at svart arbeid er en av de største truslene mot norsk økonomi.

– Svart arbeid ødelegger konkurransevilkårene for bedriftene, og de useriøse aktørene ødelegger for de seriøse, sa Sandnes.

Han understreket at BNL er for konkurranse fra utenlandske aktører, og at norsk byggenæring uten tvil trenger utenlandsk arbeidskraft. Men at konkurransen må skje på like vilkår.

Sandnes utfordret politikerne til å ta samfunnsansvar, og da særlig med klar adresse til Ap-politikerne som satt i salen, deriblant statssekretær Norvald Moe og stortingsrepresentantene Sverre Myrli og Gunvor Eldegard fra Akershus.

Virkemidler som virker
Sandnes understreket viktigheten av å få til virkemidler som fungerer for å få bukt med svart arbeid. Selv om byggebransjen fortsatt har en vei å gå for å rydde i egne rekker, er det viktig at politikerne bidrar med tiltak for å få bukt med problemet:

– Kontrollene fra myndighetene må i større grad målrettes, det må stilles krav til kvalifikasjoner og kompetanse for å få drive foretak i byggenæringen, og vi må innføre ROT-fradrag etter svensk modell, sa Sandnes, som også uttrykte forundring over hvor lite fokus det er på det private ROT-markedet i den offentlige debatten.

– Dette er et krevende og lite transparent marked, og det er sterkt økende, sa han og viste til tall fra Prognosesenteret som anslår at det private markedet innen oppussing, rehablitering, tilbygg og hyttebygging utgjør 64,2 milliarder pr år.

BNL har gått i bresjen for å innføre ROT-fradrag i Norge, som innebærer at man kan få skattefradrag for utgifter til rehabilitering, ombygging og tilbygg inntil et visst beløp. Ifølge BNL har man i Sverige fått bukt med mye av det svarte arbeidet etter at dette ble innført.

Privatmarkedet som forsvant
Representanter for stillasfirmaer, tømrerbedrifter, anleggsgartnere, rørleggere, malere og blikkenslagere ga forsamlingen hver for seg korte innblikk i hvordan det arter seg å konkurrere mot aktører som tilbyr svarte tjenester og dermed ødelegger markedet for de seriøse.

– Vårt firma har i over 20 år jobbet med rehabilitering, men dette markedet er nå borte på grunn av konkurransen fra de som driver svart. Jeg mener svart arbeid er umulig å komme til livs med dagens virkemidler, sier byggmester Kjetil Eriksen, som driver tømrerfirma i Oslo. Han er en ivrig forkjemper for ROT-fradrag.

Statssekretær Norvald Moe fikk høre en rekke lignende historier, deriblant fra flere malermestere som også fortalte om privatmarkedet som har forsvunnet på grunn av alle de svarte tilbyderne:

– Det er for enkelt å starte opp et foretak i dag og kalle seg maler, snekker eller murer. Før måtte man ha svennebrev og løyve, men nå kan hvem som helst sette i gang, sier malermester Jens Petter Lunde. Han har drevet 40 år i bransjen og mener at utviklingen er helt ute av kontroll.

Malermester Lars Erik Strand i Alliero mener at det norske malerfaget vil dø ut dersom det ikke skjer noe med kompetansekravene.

– Det kunne vore verre
Statssekretær Moe innledet med en historie fra hjemstedet i Hardanger om en kar som alltid trøstet seg med at det kunne vore verre, uansett hvor galt det var.

Ikke uventet kunne Moe fastslå at Arbeiderpartiet ikke vil gå inn for ROT-fradrag, og begrunnet det med at det er i strid med den skattepolitiske tenkning de siste 20 årene, at myndighetene heller vil redusere fradragsordninger og ikke innføre nye.

– Et ROT-fradrag vil få fordelingspolitiske konsekvenser. Høytlønte vil nyte godt av det, mens det ikke vil komme lavtlønte til gode, sier Moe. Han pekte også på at det var blandet erfaring med ordningen i Sverige.

Han viste til andre virkemidler for å få bukt med svart arbeid, deriblant betydningen av allmenngjøring av tariffavtaler for bygningsarbeidere (tarifflønn) og økt tilsyn på byggeplasser, spesielt rettet mot sosial dumping.

Mer kontroll og bedre moral
Moe og Arbeiderpartiet går inn for økt kontroll, blant annet fra skattemyndighetene. Flere koordinerte tilsyn mellom Arbeidstilsynet, skattemyndigheter og politi skal bidra til å redusere problemet med svart arbeid.

Statssekretæren innrømmet at han ikke har gode svar på hvordan man løser problemet med svart arbeid i forbrukermarkedet, utover at han oppfordrer til bedre moral og holdninger blant folk flest.

Han kunne vanskelig se for seg at Arbeidstilsynet skulle gå inn i private hjem og sjekke forholdene.

BNL-direktør Jon Sandnes mente avslutningsvis at myndighetene må ta innover seg hva som er den reelle situasjonen og oppfordret til et sterkt og forpliktende samarbeid for å bekjempe svart arbeid i byggenæringen, med virkemidler som fungerer.