Ap vil kvotere inn kvinner som toppsjefer

Ap-nestleder Helga Pedersen varsler at 40 prosent av lederne i staten og i statseide selskaper skal være kvinner – om nødvendig etter kvotering.

– Kvinner skal ha muligheten til å bli toppledere, sier Helga Pedersen til Klassekampen.

To uker før valget flagger nestlederen partiets vedtak fra landsmøtet i mai, der likestillingsløftet kom inn i programmet som et av punktene partiet går til valg på:

* 40 prosent av lederne på de øverste nivåene i staten skal være kvinner. Om nødvendig kan kvotering brukes for å sikre kvinneandelen.

* Bruke statens eiermakt for å sikre 40 prosent kvinneandel i konsernledelsen til statseide selskaper.

* Gi menn tilleggspoeng når de søker seg til helse- og omsorgsfag eller barnehagelærerutdanning.

I dag er det påbudt med 40 prosent kvinner i styrene til alle børsnoterte selskaper. Nå vil Ap at kvoteringen fra styrerommet også skal gjelde topplederne.

– Jeg nekter å tro at kvinner gjennomgående er dårligere kvalifisert enn menn til å være toppledere. Problemet er at menn i praksis kvoteres inn i dag, sier Ap-nestleder Helga Pedersen.

– Det handler dypest sett om valgfrihet. Kvinner skal ha muligheten til å bli toppledere på lik linje med menn, og menn skal ha muligheten til å skape fremtidens barnehager og omsorgssektor på lik linje med kvinner, sier hun

I første omgang vil Ap innføre en målsetting om 40 prosent kvinner i toppledelsen både i staten og i de statlige selskapene. Følges ikke målet opp, lurer kvoteringsriset bak speilet.

– Vi er åpne for å bruke kvotering om det er nødvendig, men det er ikke det eneste virkemiddelet vi har, understreker Pedersen.