E. Pihl & Søn er konkurs

Den danske entreprenørkjempen E. Pihl & Søn ble mandag ettermiddag slått konkurs. Selskapet har flere store oppdrag i Norge.

Selskapet ble etablert allerede i 1887 og har rundt 2.400 ansatte. De omsatte for 5,4 milliarder danske kroner i 2012.

Styret i selskapet sier i en pressemelding at man ikke har lyktes å finne en finansiell løsning som kan sikre en fortsatt drift, og at de dessverre måte melde selskapet konkurs.

I selskapets årsrapport for 2012 fremgikk det at en hovedårsakene til Pihls økonomiske problemer var en altfor kraftig ekspansjon både i utlandet og i Danmark gjennom flere år.

Ekspasjonen skjedde uten at det var tilstrekkelig balanse i kontraktsvilkårene og uten i tilstrekkelig grad å verifisere de utenlandske kunders og underentreprenøres kredittverdighet og uten å sikre kvaliteten på prosessene og om de risikomessige systemene var tilstrekelige for å understøtte det stigende aktivitetsnivået.

Berlingske Tidende melder om voldsomme nedskrivninger på udenlandske projekter. Dette medførte underskudd på 473 millioner kroner det siste året, som har redusert egenkapitalen ned til 133 millioner kroner.

Hovedbankforbindelsen Danske Bank og tre kredittforsikringsselskaper har i vår stilt kapital til rådighet to ganger, men etter å ha funnet nye store tap på inngåtte kontrakter, har kreditorene sagt stopp

Styret har i samarbeid med de viktigste finansielle kreditorer arbeidet for å etablere rammene for en ny rekapitalisering, som kunne sikre virksomhetens fremtid, men søndag 25. august ble det klart at det ikke ville være mulig å finne en løsning som kunne sikre fortsatt drift i virksomheten.

Konkursen i Pihl vil ha store negative økonomiske og menneskelige konsekvenser

Dette er det andre store utenlandske entreprenørfirmaet med store oppdrag i Norge som er konkurs i år. Tidligere i år ble Alpine Bau slått konkurs.

I E. Pihl & Søn-konsernet ligger også datterselskapet Istak fra Island. Det er Istak som har representert E. Pihl på E6-prosjektene i Alta. De har vært en stor aktør på dette prosjektet, som hovedentreprenør på fire tunneler og flere kilometer med vei i dagen, melder Altaposten. Talviktunnelen ble overlevert tidligere i sommer, og også de tre siste tunnelene nær Alta er helt på oppløpet.

- Situasjonen er uoversiktlig. Vi jobber med å finne ut hvordan konkursen i E. Pihl påvirker oss, og hvordan vi skal organisere det arbeidet Istak ennå ikke har utført i sitt anbud i prosjektet, sier prosjektleder for E6 Alta vest, Gudmund Løvli, til Altaposten.

Det er utrolig nok tredje gang man må rydde opp etter en utenlandsk entreprenør som har gått konkurs på dette prosjektet. Først var det finske Destia, som gikk konkurs med sitt norske datterselskap, før Alpine Bau som kjent måtte kaste kortene, og nå E. Pihl & Søn.

E. Pihl & Søn er blant annet involvert i følgende prosjekter i Norge:
* Bygging av 4,9 kilometer ny veg, to mindre tunneler samt en rassikringstunnel på 1,1 kilometer i arbeidet med Hålogalandsbrua (375 millioner kroner)

* E6 Alta Vest (ca 330 millioner kroner)

* Utdyping av Træna Havn i Nordland. (102 millioner kroner)

* Rassikring fylkesveg 517 på Lovraeidet i Suldal (100 millioner kroner)

Les også:
Nok en utenlandsk entreprenør konkurs
Pihl avviser økonomi-rykter
Reinhold Meister frikjent for krav på 270 mill