Skolelei ungdom reddes av praksis

 Norge trenger flere ingeniører, men høyt skolefrafall truer rekrutteringen. Industrien tror flere praksisopphold kan motivere studenter til å fullføre studiene og få jobb.

– Vi har lærlingordninger for både elever på videregående skole, og for ingeniørstudenter ved høyere utdanning. For skolelei ungdom er nok lærlingtiden viktig for å oppleve teori i praksis, og for oss er lærlingordningen en av våre viktigste rekrutteringskanaler. Det er klart at vi også ønsker å beholde dem etter endt høyere utdanning, uttaler driftsdirektør i Spenncon, Kathrine Lyngstad i en pressemelding fra industriprodusenten.

Hodebry for politikere

Høyt frafall hos norske ungdommer er til hodebry for politikere. Over 30 prosent av norske ungdommer fullfører, ifølge pressemeldingen, ikke videregående skole, og under halvparten av ingeniørstudentene fullfører utdanningen innen normert tid på 3 år.

Under Nasjonal opplæringskonferanse 2013 trakk kunnskapsminister Kristin Halvorsen frem behovet for å knytte opplæring tettere på samfunnet som et tiltak for å gjøre elevene mer motiverte og skolen mer relevant.

– Vi har som mål at 75 prosent av elevene skal gjennomføre videregående skole innen 2015, sa Halvorsen under konferansen.

80 prosent får jobb

Ifølge en rapport om lærebedriftsundersøkelsen fra NIFU på vegne av Utdanningsdirektoratet, mener 95 prosent av lærebedriftene at lærlingordningen er en god måte å rekruttere på. Flertallet av bedriftene ansetter lærlingene etter endt læretid.

Det gjelder også for Spenncon, skriver bedriften.

- Vi har fabrikker flere steder i Norge, og er alltid på utkikk etter fagarbeidere og tekniske hoder. De siste tre årene har rundt 80 prosent av lærlingene våre fått fast stilling, sier Kathrine Lyngstad, fabrikksjef i Spenncon.

Fra lærling til fabrikksjef

For å motivere studenter til å fullføre studiene, og bli tent på en karriere som ingeniør, er det viktig for arbeidsgiveren å vise mulighetene som ligger i bedriften.

En Spenncon-lærling som har gjort det godt i bedriften, er Jarl Sandnes. Siden lærlingdagene har han både tatt fagbrev og ingeniørutdanning. Nå blir han fabrikksjef hos Spenncon.

– Spenncon er flinke til å tilrettelegge for personlig utvikling. Som lærling fikk jeg mulighet til å sette meg inn i mange ulike arbeidssituasjoner, noe som gjorde at jeg lettere ble sikker på hva jeg ville jobbe med senere, sier Sandnes.