Erna vil sende lærerne på sommerskole

Sommerferien kan bli kortere for norske lærere til neste år. Høyres løfter om satsing på etter- og videreutdanning er årsaken.

Under et skolebesøk i Drammen mandag avslørte Høyre-leder Erna Solberg hvordan norske skoler i praksis skal kunne avsette tid til voksenopplæring uten at det tømmer vaktplanene og går ut over undervisningen.

– Vi må forhandle med lærernes organisasjoner om hvordan vi kan sørge for et mest mulig smertefritt etterutdanningsløft. Å veksle inn avspasering om sommeren kan være en måte å få til dette på, men da må vi betale for det, sier Solberg til NTB.

Bedre lønn
Solberg vil diskutere lønn og andre rammebetingelser for å sikre seg at flest mulig lærere søker om midler til etter- og videreutdanning. Men hun akter ikke å tvinge dem som nekter å sette seg på skolebenken.

– Før det er innført en plikt til etterutdanning, kan en lærer nekte. Men da står vedkommende i fare for å miste undervisningskompetanse på sikt. Min erfaring at de aller fleste lærere faktisk har lyst til å lære mer, sier Solberg.

Under besøket på Høgskolen i Buskerud lovte Høyre-lederen midler til økt satsing på etter- og videreutdanning av lærere allerede i statsbudsjettet for 2014 dersom hun blir statsminister.

– Av alle gode tiltak som kan fremme kunnskap i skolen, viser forskning at satsing på læreren det viktigste. Vi har som mål at alle elever skal møte sin drømmelærer i klasserommet, sa hun

– Ap skulker skolen
Høyre-lederen spisser budskapet når det kommer til hovedutfordrer Arbeiderpartiet som tidligere denne måneden la fram sitt nye program for skolepolitikken.

– Det er bare i valgkampen AP snakker om skole. Ellers skulker de og overlater til SV å styre. Og SV har brukt de store pengene på det som ikke er viktigst, sier Solberg og viser til skolefrukt, leksehjelp og innføringen av en kulturskoletime i skolefritidsordningen.

At Ap går inn for femårig master innen lærerutdanning, står ikke til troende, mener hun.

– Mange av forslagene som Ap nå lanserer, har de rødgrønne stemt ned gang på gang i Stortinget, sier Solberg.

Høyre viser til prognoser fra SSB som antyder at det i 2020 vil mangle mellom 11.000 og 18.000 lærere.

– Regjeringen har ikke tatt dette innover seg, mener Solberg.

Høyres liste over forsømmelsene fra regjeringen på dette punktet er lang. Mangel på nye karriereveier som kan holde gode lærere i klasserommet, er ett eksempel.

– I dag når lærere topplønnen i løpet av 16 år. Mange velger da å bli rektor eller slutte som lærer fordi det ikke finnes alternative karriereveier. Vi må sørge for at vi beholder dyktige lærere i undervisningen, sier Solberg.